Innenriks

Trump truer Norges USA-forhold

Dersom USAs neste president heter Donald Trump, vil det være den størtste forandringen i Norges forhold til USA siden 2. verdenskrig, mener Bård Vegar Solhjell i SV.

Bilde 1 av 4

Det er opp til amerikanerne om de vil ha Donald Trump som sin neste president eller ikke, men valget får følger for Norge, mener Solhjell.

– Trump er en fare for vårt forhold til USA, slår han fast.

I en kronikk i dagens avis spør Solhjell om hva Norge skal gjøre dersom vår nærmeste allierte, USA, styres av en president vi ikke stoler på og som ikke deler våre verdier.

– Alle partier i Norge må forholde seg til det som kan være den største forandringen i Norges forhold til USA siden 2. verdenskrig. Mange vil mene at dette vil gå som normalt fordi Trump vil tilpasse seg, systemet er så sterkt. Men det er ikke opplagt at det skjer. Det typiske ved autoritære skikkelser er at de prøver å tilpasse systemet til seg. Hvis vi ikke er forberedt, vil presset på en «business as usual»-holdning være enormt, forklarer Solhjell.

Les Solhjells kronikk her: USAs val – vårt problem

Må ha en mening

Men er det virkelig vits å diskutere en hypotetisk situasjon? Ja, mener Solhjell og peker på at ledende røster på både høyre og venstre fløy i amerikansk politikk nå diskuterer om Trump er fascistisk eller ikke.

– Det er vanlig å omtale han som autoritær og nasjonalist, og da kan det ikke være «sært» at også vi i Norge diskuterer hvordan dette vil påvirke oss. Det er naturlig at Erna Solberg ikke vil ha en mening om en pågående valgkamp, men andre politikere må kunne gjøre seg opp en mening, sier han.

– Hva skal Norge foreta seg hvis Trump blir valgt?

– Vi vet ikke hva slags president han blir, men vi kan f.eks. ha tenkt igjennom hvilke krav vi vil stille for atferd vi vil akseptere og ikke. Når Ungarn får Orban, er det lett å gjøre seg høy og mørk, men hvis USA får Trump, da frykter jeg at viljen til bortforklaring vil være enorm fordi det er USA, sier Solhjell.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svekket innflytelse

– Sikkerhetspolitisk har vi felles interesser med USA og med NATO, men vi må huske på at det er mange land i NATO som ikke deler vårt verdigrunnlag, sier leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap).

Hun legger imidlertid til at det øvrige politiske samarbeidet med USA, avhenger av presidentens program.

– Vi har hatt et nært politisk samarbeid med Obama-administrasjonen, men det er ikke alltid sånn at Norge gjør det amerikanerne ber om. I 2003 sa vi nei til president Bush og deltok ikke i i Irak-krigen.

Det er ingen hemmelighet at Huitfeldt mener Norge vil ha et mye bedre forhold til USA dersom den neste presidenten heter Clinton.

– Norges politiske samarbeid med Hillary var sterkt da hun var utenriksminister. Hun jobbet for å fremme likestilling internasjonalt, vi har mange felles holdinger og hun har vist interesse for nordområdene. Hun har besøkt Svalbard og har hatt tett kontakt med flere norske politikere, sier Huitfeldt.

Les også: Derfor elsker de Donald Trump

Får følger

Venstre-leder Trine Skei Grande mener et valg av Trump får store følger for Norge.

– Ikke bare i verdier, men det vil også få følger å ha en president som så klart står for isolasjonisme, er kritisk til handel mellom land og som avviser å bidra så mye inn til NATO, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande i en SMS til Dagsavisen.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete mener Trump utfordrer verdigrunnlaget for den norsk-amerikanske samarbeidet.

– I den urolige tida vi lever i, er vårt sikkerhetspolitiske samarbeid med USA og NATO viktig for oss, for nordområdene og for å opprettholde balanse med Russland. Jeg ser derfor ikke lyst på å sitte mellom Putin og Trump, sier hun.

Navarsete mener imidlertid det er for prematurt å legge noen strategi for hva Norge bør gjøre om Trump blir valgt.

– Det er bortkasta tid. Vi kan diskutere alt vi vil her hjemme, men det har ikke noe å si for utfallet. Vi må forholde oss til ham om han blir valgt.

Kjell Ingolf Ropstad i KrF tror at dersom Trump blir valgt, blir han fort strigla av systemet.

– Jeg håper han ikke blir valgt, men jeg tror han vil bli mindre farlig og legge vekk en del retorikk om han blir det. En ting jeg synes er interessant å merke seg, er at Trump er langt mindre villig til å gå inn i militære operasjoner i utlandet enn Clinton. Hun er mye mer offensiv, og det kan bli vel så krevende for Norge, sier Ropstad.

Les analyse: Clinton og Trump. Hauk og due.

Ikke blande oss

– Amerikanerne får velge den presidenten de vil ha. Dette avgjør de selv, og jeg mener det samme gjelder «Brexit» i Storbritannia. Norge bør ikke blande seg inn i hva andre land foretar seg, men heller konsentrere oss om vår egen politikk, sier Frps utenrikspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde.

Utenriksminister Børge Brende ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er ikke naturlig for utenriksministeren å kommentere en pågående valgkamp, skriver Hilde Steinfeld, pressevakt i UD, i en e-post.

Les også: Byen der Trump er siste håp

Mer fra Dagsavisen