Innenriks

Trues på livet på jobb

AKUTT: På tråden har sykepleieren en pasient som trenger akutt hjelp. - Plutselig kjenner jeg en kald hånd på halsen og hører en stemme som sier at jeg skal dø. Jeg var helt uforberedt, forteller hun.

Trues på livet på jobb

AKUTT: På tråden har sykepleieren en pasient som trenger akutt hjelp. - Plutselig kjenner jeg en kald hånd på halsen og hører en stemme som sier at jeg skal dø. Jeg var helt uforberedt, forteller hun.

n Nina Johnsrud

ASKIM (Dagsavisen): Sykepleiere og leger på legevakta i Indre Østfold møter hver eneste uke psykisk ustabile, ofte rusede pasienter. Kvinnen som overfalt sykepleieren, var misfornøyd etter en legekonsultasjon.

Uten forvarsel sto hun inne i legevaktas «hjerte», sentralen der nødtelefoner besvares, med skjerm til overvåkingskameraene, en sofakrok til pauser og et hybelkjøkken med kaffetrakter - et rom pasienter overhodet ikke skal være i. Men et rom med en ulåst dør som det er mulig å gå inn i etter et legebesøk.

- Hun sa: «Jeg skal drepe deg.» Jeg skulle sette en vanskelig telefon over til legen og var helt uforberedt.

Sykepleieren greide å frigjøre seg fra kvelertaket. Saken endte i anmeldelse, tiltale, rettssak - og en betinget dom på 16 dager. Ikke rare greiene, synes kvinnene på Indre Østfold legevakt.

Den erfarne sykepleieren som ble forsøkt kvalt, vil gjerne fortelle om hjelpeløsheten hun helt uforberedt følte. Hvor underlig det føltes å måtte møte pasienten og vitne om det i retten. Men hun vil ikke at vi skal fortelle at det var akkurat hun som ble overfalt.

- Det er ikke det at jeg føler skyld. Men jeg vil ikke at alle i Askim skal vite at det er meg, sier hun.

30 minutter responstid

Nylig drepte ei 15 år gammel jente en 30 år gammel kvinnelig sosionom på en institusjon i Asker. En av sykepleierne på legevakta i Askim kjenner familien hennes. De føler at de selv er utsatt og ikke har noe å møte vold og trusler med.

- Politiet har for lang responstid. 30 minutter er helt vanlig mens vi står oppe i en akutt situasjon, sier Irene Holtet Skavås, leder for Indre Østfold legevakt.

Sist, da alle vinduene i resepsjonen ble knust her, var nærmeste patrulje i Follo politidistrikt fire-fem mil unna. Etterpå fikk de vite at det var politi noen få kilometer unna, en patrulje tilhørende Østfold politidistrikt. Men det er ikke vanlig at Follo ber om assistanse fra nabodistriktet.

- Uholdbart, mener Skavås.

Flyktet fra rom til rom

På legevakta i Askim er de alltid to ansatte på vakt på natt og i helgene, mens en lege har sovende vakt. På natta kan selv to føles usikkert når en ustabil person skal loses inn til en lege med åpen dør.

På en av vaktene angrep en pasient med selvmordstanker flere av de ansatte. Sykepleierne flyktet gjennom undersøkelsesrom og venterom både med og uten leger og pasienter. En mamma med små barn ble bedt om å låse seg inne på do. Selvmordskandidaten holdt en av legene fast og slo ham i ansiktet. En annen lege kom til unnsetning. Pasienten tok strupetak på ham og holdt ham inntil veggen. Så ble han plutselig røyksugen og måtte på do. Moren til de to barna viste seg å være dørvakt. Hun låste opp dodøra og skjelte ham ut. Det rykket ham på en måte ut av boblen sin, han ville jo bare ha hjelp. Så kom politiet.

- Vi kan ikke stole på egne krefter her. Det er jo bare en tilfeldighet at det går bra, sier sykepleier Camilla Stubergh.

Etter de grove voldsepisodene fikk legevakta denne uka råd fra Follo-politiet om hvordan de selv kan sikre sine ansatte. 20 kvinnelige sykepleiere og tre kvinnelige leger sitter som sild i tønne i den trange korridoren. Noen tiltak er allerede gjennomført, som at det ikke er rusmidler som A- og B-preparater å få, og det er gjort grundig kjent. Andre tiltak er ikke like åpenbare:

Er stolene i venterom skrudd fast i gulvet så de ikke kan brukes som slagvåpen?

Bør døra til venterommet være låst?

Er det greit med løse plastposer i vaskepersonellets stativer, plastposer som kan brukes til å kvele en person?

Er det strips tilgjengelig, som kan brukes i nødvergesituasjoner eller for å beskytte folk mot seg selv?

Politiet gir råd

Politioverbetjent Jostein Sandvik kaster fram alternativer for å få sykepleiere og leger til å reflektere. Han er redd for å introdusere strategier som kan gjøre situasjoner enda farligere.

- Menn generelt er 40 prosent sterkere enn kvinner. Fulle av adrenalin er de enda sterkere, sier Sandvik, før han viser fram et effektivt albueslag og lårhøne.

Så tar han fram en diamantslepet, nevestor kniv politiet beslagla på en skole. Skarp, lett å bruke, lett å skjule. Viser den i håndflata, skjuler den i knyttneven.

- Så enkelt er det, sier han.

- Ikke la oss tenke på at pasienter kan være bevæpnet med kniv, sier en av sykepleierne.

Politioverbetjenten er opptatt av at ressursene som er i lokalsamfunnet lager systemer for å finne hverandre og trener sammen. Synlig patruljerende politi er ett sikkerhetstiltak. Fast vakt på natta og i helger et annet.

- Dere må være tydelige på hva dere trenger. Dere lever av å redde andres liv. Vi må gjøre den samfunnsdugnaden som trengs for å sikre dere, sier Sandvik.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen