Innenriks

To menn siktet i 14 år gammel drapsgåte

Politiet anser siktelsene mot to menn i 30-årene for drapet på Egil Tostrup Bråten for å være et gjennombrudd i etterforskningen av den 14 år gamle drapsgåten.

– Vi opplever de siste dagenes hendelser som et etterlengtet gjennombrudd i saken, sier politiadvokat Andreas Strand i Oslo politidistrikt til NTB.

Han sikter til pågripelsen av en 32 år gammel mann onsdag og pågripelsen av en 30 år gammel kamerat av ham dagen etter.

Den siste pågripelsen kom kort tid etter at 32-åringen tok initiativ til å forklare seg på nytt for politiet – en forklaring som skilte seg grunnleggende fra hans første forklaring.

– Jeg vil ikke kommentere hva som foranlediget pågripelsen av 30-åringen, sier Strand, som heller ikke vil konkretisere hva gjennombruddet innebærer.

Den 30 år gamle mannen blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett lørdag formiddag. Han nekter å la seg avhøre og har ikke gitt uttrykk for noen synspunkter på siktelsen mot seg.

Vitne så to menn

30-åringen og hans to år eldre kamerat er siktet for drapet på 23 år gamle Egil Tostrup Bråten i Oslo sentrum for 14 år siden. En av teoriene er at Bråten ble drept under et ransforsøk utenfor bygården der han bodde.

Minutter før drapet så en drosjesjåfør det som trolig var Bråten stående på drapsstedet i Nordahl Bruns gate sammen med noen andre. Litt tidligere observerte sjåføren Bråten gående i Langes gate med to personer etter seg. Vitner skal ha hørt krangling fra åstedet.

Bråten ble drept med et stikkvåpen og hadde merker etter et annet stikkvåpen.

– Vår jobb nå er å kartlegge bevegelsene til de to siktede, sier Strand.

Begge siktede er norske statsborgere.

Nekter avhør

– Min klient har så langt ikke latt seg avhøre. Det kommer ikke til å bli gjennomført avhør i helgen, sier 30-åringens forsvarer, advokat Vegard Aaløkken, til NRK.

Politiet ber retten fengsle 30-åringen i fire uker med brev- og besøksforbud, og viser til at det er fare for bevisforspillelse hvis han blir løslatt. Dette er de samme vilkårene som ble lagt til grunn for fengslingen av 32-åringen fredag.

Bevis kan bli ødelagt hvis de to får ha kontakt med hverandre, poengterer Strand.

32-åringen knytter seg til drapet natt til mandag 18. november 2002.

– Han samtykket til fengsling, men erkjenner ikke straffskyld. Det er fortsatt for tidlig i etterforskningen til at jeg kan si mer, sier forsvarer Vidar Lind Iversen til NTB.

Domfelt flere ganger

I løpet av de 14 årene som er gått siden Bråten-drapet, er 32-åringen domfelt rundt ti ganger, blant annet for vold, ran og tyveri, mens den to år yngre mannen har færre dommer. De to var henholdsvis 18 og 16 år gamle da Bråten ble drept.

De to mennene vokste opp sammen på Romsås i Oslo og bodde like ved hverandre. Begge var en del av kameratgjenger som begikk ran i byen, men de er ikke tidligere dømt i samme sak.

Yngstemann ble høsten 2002 dømt for å ha hatt en vinopptrekker med et 6 centimeter langt knivblad. I 2002 og 2003 var han inne for domstolene fire ganger.

Den eldste av dem har flere dommer som strekker seg fra 2002 til 2011. En måneds tid før drapet på Bråten var siktede involvert i et ran i Oslo, utført av fire-fem personer. Mange av domfellelsene er for vinnings- og narkotikaforbrytelser.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen