Skal markere dagen: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var på Utøya få timer før terroren rammet, og skal tilbake 22. juli i år. Her fra et besøk i 1993, med daværende AUF-leder Trond Giske. FOTO: NTB SCANPIX

Tilbake til Utøya

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var en av de siste som så mange av de drepte ungdommene i live. 22. juli reiser hun tilbake.

- Så dramatisk og så forferdelig var det som skjedde for ett år siden. De mange som mistet sine liv, de mange, mange flere som ble rammet i de dreptes familier, og alle de skadde og overlevende vil være i våre tanker, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til Dagsavisen.

Sammen med mannen Arne Olav Brundtland skal hun den 22. juli være med på regjeringens minnemarkering om morgenen. Senere på dagen reiser hun til Utøya.

 

Sterke minner

På formiddagen den 22. juli i fjor tok tidligere statsminister Brundtland ferja MS «Thorbjørn» over til Utøya. Der ventet blant annet AUF-eren Bano Rashid fra Nesodden. Rashid ble intervjuet av TV 2 rett etter Brundtland forlot øya. Smilende forteller hun om at hun måtte lånte bort gummistøvlene sine til Brundtland, for at ikke den tidligere statsministeren skulle bli altfor våt på bena i striregnet. Få timer etterpå ble 18-år gamle Rashid skutt og drept av Anders Behring Breivik.

 

Blir aldri som før

I tillegg til å ha unnsluppet terroren med noen få timer ble også Brundtland direkte berørt av terroren på andre måter. Hennes egen nevø var blant ungdommene på Utøya. I tillegg har terrortiltalte utpekt henne som et viktig terrormål.

Til Dagsavisen sier Brundtland at dagen 22. juli for flere generasjoner framover aldri vil bli som før 2011.

Hun mener vi har lært at også vi i vårt land kan være sårbare, og at vi er langt mer klar over at vi trenger både årvåkenhet og systematisk forebyggende arbeid slik at vi som samfunn kan være bedre rustet til å motvirke terroranslag i framtida. Brundtland spår flere viktige diskusjoner etter at 22. juli-kommisjonen legger fram sin innstilling i august.

- Både som enkeltmennesker og som samfunn har vi mye å tenke igjennom, ut fra de erfaringene vi nå har bak oss, sier hun.