Innenriks

Tidenes høyeste kvartalsavkastning for oljefondet

Oljefondet fikk rekordhøy avkastning i første kvartal, men får lite igjen for renteinvesteringene. Det kan være grunn til å se på fordelingen i porteføljen, mener fondets sjef.

Av Kristian Skårdalsmo

Kvartalsresultatet som ble lagt fram onsdag, viste nemlig at aksjeinvesteringene ga en avkastning på 7,5 prosent. Avkastningen på renteinvesteringene var bare på 1,6 prosent.

– Det er klart at det kunne være grunn til å se på en gang til om fordelingen mellom aksjer og renter i porteføljen er god, gitt det lave rentenivået vi nå har, sier Yngve Slyngstad til NTB.

Han er leder for avdelingen i Norges Bank som forvalter oljeformuen, nemlig Norges Bank Investment Management (NBIM).

Men det er Finansdepartementet og til sjuende og sist Stortinget som bestemmer hvordan fondet skal forvaltes og pengene investeres.

Søker trygghet

Over én tredel av Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, er investert i statsobligasjoner og andre rentepapirer. Disse investeringene kaster for tiden dårlig av seg. Analytikere tror bildet med svært lave renter, særlig i Europa, vil vedvare i lang tid fremover.

DNB Markets anslo tirsdag at Den europeiske sentralbankens styringsrente kommer til å bli liggende på dagens nivå på 0,05 prosent helt til 2019.

I slike usikre økonomiske tider flokker investorene seg til antatt sikre investeringer, som tyske, amerikanske og japanske statsobligasjoner. Også oljefondet er tungt eksponert mot disse papirene, som for øyeblikket gir langt dårligere avkastning enn aksjer og eiendom.

– Det betyr at fondet får lavere avkastning enn det ellers ville hatt, og det betyr at fondet kommer til å vokse langsommere enn det ellers ville gjort. Det betyr derfor til sjuende og sist at enten vil man kunne bruke mindre over budsjettene i fremtiden, eller fondet vil vare kortere tid enn det ville gjort med et høyere rentenivå, sier Slyngstad.

Generelt regnes investeringer i aksjer som mer risikofylte enn investeringer i rentepapirer. Det er én viktig grunn til at fondets portefølje er satt sammen slik den er.

Jubelkvartal

Oljefondet fikk en avkastning på 5,3 prosent i årets første kvartal, tilsvarende 401 milliarder kroner. I all hovedsak skyldes det gode resultatet oppgang på det europeiske aksjemarkedet.

Kroneavkastningen i fondet var den beste noensinne, og de to nest beste kvartalene må vi tilbake til 2009 for å finne.

Avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var dessuten 0,2 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksene.

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av kvartalet, noe som økte fondets verdi med 175 milliarder kroner. Fondet ble tilført 5 milliarder kroner fra norske oljeinntekter, en klar nedgang fra de foregående kvartalene.

Oljefondet har i dag en antatt verdi på nesten 7.000 milliarder kroner og er det største fondet i sitt slag i verden. Det er investert i over 9.000 selskaper og har investeringer knyttet til 75 land. (NTB)

Mer fra Dagsavisen