Tidal gransker påstander om manipulerte lyttertall

Beskyldt for å ha lurt en hel musikkverden

 

Av Andreas Løf, NTB

Allerede tidligere i mai kunngjorde Tidal at de hadde engasjert et tredjeparts cybersikkerhetsfirma for å granske et «potensielt datainnbrudd» de mener var grunnlaget for Dagens Næringslivs (DN) oppslag om at de hadde manipulert lyttertallene til artistene Beyoncé og Kanye West.

I en uttalelse fredag heter det at firmaet også skal «ta for seg påstandene om manipulasjon av data».

– Som tidligere kommunisert og basert på ønske om åpenhet, har vi engasjert et tredjeparts cybersikkerhetsfirma som skal undersøke alle sider ved datainnbruddet. Gjennomgangen vil også ta for seg påstandene om manipulasjon av data, heter det i Tidal-uttalelsen.

Selv om denne undersøkelsen ikke er avsluttet enda, er Tidal likevel klare på at de avviser DNs påstander om manipulerte strømmetall. Stadig flere bruker strømmetjenester for å lytte til musikk, og mange artister sliter med lave inntekter. At Tidal kan ha manipulert opp lyttertallene til de to superstjernene Beyoncé og Kanye West har vakt sterke reaksjoner. Rettighetsorganisasjonen TONO har anmeldt Tidal til Økokrim

– Som vi hele tiden har kommunisert, avviser vi og bestrider vi disse påstandene, heter det.

– Mangler forståelse

I uttalelsen sår de også tvil rundt DNs opplysninger om at en eventuell manipulasjon av lyttertall ville ført til skjev fordeling av royaltyutbetalinger.

– Artiklene i Dagens Næringsliv har vist en manglende forståelse for hvordan royaltybetalinger blir håndtert. Påstandene ville ikke gitt økonomisk mening for verken Tidal eller artistene. Verken Tidal eller de spesifikke artistene ville fått økonomiske fordeler hvis påstandene var sanne, heter det i uttalelsen.

Videre skriver de at de ser fram til å fortelle både artister, fans og partnere hva som faktisk har skjedd i saken, etter at cyberselskapet er ferdig med sin undersøkelse.

– Vi ber om at offentligheten ikke konkluderer i denne saken før undersøkelsene er gjennomført, skriver de.

– Kunne lett sjekket

Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv har lest fredagens pressemelding fra Tidal.

Han reagerer spesielt på at selskapet sier de skal granske egne data, samtidig som de slår fast at DNs påstander er uriktige før denne granskningen er ferdig.

– Jeg registrerer at Tidal for første gang siden vi publiserte vår dokumentar, sier at de skal undersøke påstandene om manipulasjon av egne data. Jeg registrerer også at de ber offentligheten om å ikke konkludere i denne saken før Tidals undersøkelser er avsluttet. Samtidig konkluderer de selv, før undersøkelsen er avsluttet, med at påstandene om manipulasjon er uriktige, sier Djuve til sin egen avis.

Han bestrider også påstanden om at DN har misforstått håndteringen av royaltyutbetalinger.

– Strømmeinntektene fra en tjeneste som Tidal fordeles etter markedsandel. Hvis noen artister får større fortjeneste på grunn av manipulerte tall, betyr det at andre får mindre, sier Djuve.

(©NTB)