Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen ved ankomst

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet en 29 år gammel terrorsiktet kvinne som kom til Gardermoen sent fredag kveld.

Kvinnen er siktet for deltakelse i to terrororganisasjoner i Syria. Hun blir trolig framstilt for varetektsfengsling mandag.

Utenriksdepartementet opplyser i en pressemelding natt til lørdag at to norske barn og deres mor har fått bistand til retur fra Syria

De tre ble fulgt på reisen til Norge av personell fra Utenriksdepartementet med bistand fra norsk politi.

– Barna må skjermes

– Bistand til hjemreise ble gitt på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos det ene barnet. Jeg er glad for at vi nå kan avslutte denne krevende konsulærsaken. Jeg takker alle som har bidratt i dette arbeidet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Kvinnen ble pågrepet av påtalemyndigheten umiddelbart etter ankomsten. Barna får helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet, skriver UD.

– Barna fortjener ro og må skjermes. Jeg håper dette respekteres, sier Søreide.

Den 29 år gamle norsk-pakistanske IS-siktede kvinnen og hennes to barn kom til Norge med et fly fra København sent fredag kveld.

De tre ankom Ullevål sykehus i Oslo like etter klokken 1.30 natt til lørdag melder NRK. Ett av barna ble båret inn fra en ambulanse til Barneavdelingen. Deretter kjørte ambulansen videre til sykehushotellet, tett fulgt av sivilt politi.

Les også: Frp i Møre og Romsdal sier opp lokalavis i protest

Reiste til Syria i 2013

Ifølge TV 2 ble kvinnen eskortert av i underkant ti personer fra flyet på Kastrup og til neste fly til Gardermoen.

Tirsdag ble det kjent at regjeringen hadde besluttet å hente hjem den terrorsiktede, norske IS-kvinnen, hennes fem år gamle sønn og datteren på tre år.

Kvinnen reiste til et IS-kontrollert område i Syria i 2013. I løpet av oppholdet fikk hun to barn. Hun og barna har vært internert i den syriske flyktningleiren Al Hol nordøst i Syria, i rundt ti måneder.

Misnøye

Kvinnen og hennes to barn var passasjerer på et rutefly fra Arbil i Irak til Wien fredag ettermiddag. Deretter gikk reisen til København og så videre til Oslo.

Både politi, barnevern og helsepersonell var fredag kveld på plass på Gardermoen for å ta imot kvinnen og hennes to barn.

Saken om hjemhentingen av den lille familien har skapt voldsom misnøye i Frp, som nå truer med å gå ut av regjeringen med mindre de får innfridd en rekke nye krav.

Pressemøte

Den IS-siktede kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, varsler pressemøte om saken søndag. Kvinnen ble pågrepet av PST da hun landet på Gardermoen fredag.

Han opplyser ikke noe tidspunkt for pressekonferansen.

– Jeg ble i natt offentlig oppnevnt som forsvarer for kvinnen, som er pågrepet for deltakelse i terrororganisasjon. Jeg vil, så snart praktisk mulig og i nødvendig samarbeid med PST, få truffet og gjennomført samtaler med kvinnen, skriver Nordhus i en pressemelding til NTB.

– Som forsvarer er jeg i henhold til gjeldende etiske retningslinjer forpliktet til snarest å drøfte saken med egen klient, skriver han og understreker at han ikke vil kommentere saken ytterligere før møtet er holdt. (NTB)

Les også: Frp-exit kan utløse lederstrid