Innenriks

Tar brannvarselet på alvor

BRANNVESENET: Varaordføreren i Oslo tar varslet om dårlig brannberedskap på alvor, og vil i morgen diskutere saken med varslerne.

- Dette høres veldig urovekkende ut. Disse folkene gjør en kjempeviktig jobb og det er viktig at de har de nødvendige ressursene. Dette vil jeg følge opp og ta på alvor, sier varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap) til Dagsavisen. Hun skal allerede i morgen ha et møte med fagforeningen i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), for å få kartlagt hva behovet til brannvesenet er.

Varslet

Brannmann og tillitsmann Jørgen Lie varslet om den dårlige brannberedskapen i et innlegg på Dagsavisens debattforum Nyemeninger.no og et oppslag i Dagsavisens papirutgave lørdag.

Etter innlegget fikk han munnkurv av ledelsen i OBRE. Uten at det tok fra ham taleevnen.

- At ledelsen beskriver dette som en intern sak og ikke er interessant for andre, viser bare total mangel på respekt for folks liv og verdier, og underbygger bare at kulturen og holdningen som eksisterer i brann- og redningsetatens ledelse er farlig, sier Jørgen Lie til Dagsavisen.

Han får støtte fra flere hold, og innlegget på Nyemeninger.no var et av de mest leste i helgen, og ble heftig delt og debattert på sosiale medier.

Også bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) er overrasket over at i enkelte bydeler kan man ikke regne med å bli reddet ut av røykdykkere.

Orientering

- Jeg vil be om en skikkelig orientering fra byråd Guri Melby (V) om hvordan ting virkelig er. Dette er et kraftig varsku fra dem som jobber på gulvet, og vet hvor skoen trykker. Vi som sitter i bystyret må lytte til dem, og dette må vi ta på største alvor, sier Moxnes.

- Jeg synes det er veldig bra at det er ansatte som sier ifra, sier Moxnes.

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) var heller ikke klar over at brannberedskapen i Oslo er dårlig.

- Det er grunn til å bekymre seg når det stadig er færre brannfolk på jobb. Etter brannene i Lærdal og Trøndelag, bør vi tenke oss om beredskapen er god nok, sier Jan Bøhler til Dagsavisen.

- Jørgen Lie fortjener ros som tar ansvar og bruker ytringsfriheten sin. Det er viktig at vi politikere får vite, og vi er avhengig av å få et helt bilde av situasjonen, sier Bøhler, som vil ta brannberedskapen opp med bystyregruppen til Arbeiderpartiet.

Dagsavisen fikk ikke tak i ansvarlig byråd Guri Melby (V) eller byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i går kveld.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen