Innenriks

Talsperson for Al-Noor-moskeen: – Manshaus får den straffen han fortjener

Mange av medlemmene er fortsatt redde for å vende tilbake til moskeen som ble angrepet. Moskeens barnerom har stått tomt siden 10. august i fjor.

Bilde 1 av 2

– Islam lærer oss at vi skal vise medmenneskelighet og omsorg. Vi blir ikke glade når andre har det vondt. Men gjør du en ugjerning, så skal du ta din straff. Vi har hele tida hatt stor tillit til det norske rettsvesenet. Han får den straffen han fortjener, sier Waheed Ahmed, talsperson for Al-Noor-moskeen i Bærum.

10. august i fjor drepte Philip Manshaus (22) sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og angrep Al-Noor-moskeen i Bærum.

Oslo 2019904. 
Johanne Zhangjia Ihle-Hansen bisettes fra Haslum krematorium.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble skutt og drept i sengen på sitt soverom. Hun ble bisatt 4. september i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Torsdag ble Manshaus dømt til 21 års forvaring for drap og terror. Dommen var enstemmig, og den var i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Johan Øverberg.

Flere av medlemmene i Al-Noor-moskeen var samlet da dommen ble avsagt. Ahmed forteller at tida etter angrepet har vært preget av mye følelser.

– Mange eldre har kviet seg for å komme tilbake til moskeen, og barna stiller fortsatt mange spørsmål. Det har vært mange spørsmål om hvor utbredt høyreekstremismen er i landet. Folk har vært utsikre på hvor mange det er som ønsker å ødelegge mangfoldet og de verdiene man har i Norge.

Manshaus hadde som mål å drepe flest mulig da han skjøt seg inn i moskeen i Bærum lørdag 10. august i fjor. Han kom seg inn i bønnerommet, der det ble avfyrt skudd. Manshaus ble overmannet av personer som var i moskeen, og de klarte å holde ham nede til politiet kom.

Ahmed gjør det klart at det vil ta lang tid å bearbeide traumene.

– Angrepet har skapt en frykt som må bearbeides over tid. Mange har fått reaksjoner i ettertid, og under rettssaken ble gamle minner vekket til live.

Les mer: Manshaus dømt til 21 års fengsel

– Må ta lærdom av det som har skjedd

Selv om dommen nå har falt, er Ahmed tydelig på at den viktigste jobben gjenstår.

– Vi må alle jobbe for å skape et mangfoldig samfunn, der alle får leve i frihet – uavhengig om du er muslim, kristen, jøde, troende eller ikke troende. Vi må stå sammen og ta lærdom av det som har skjedd, sier han og legger til:

– Vi har hele tida hatt en god dialog med politiet, kommunen og helsepersonell for å ta hånd om våre medlemmer. Vi vil rette en takk til det offentlige Norge.

Han forteller at de som var i moskeen under angrepet, er blitt godt ivaretatt.

– De har det etter forholdene ok, men det har selvfølgelig vært en stor påkjenning og en vanskelig tid.

Barnerommet står fortsatt tomt

Ahmed og styret har jobbet mye for at folk skal føle seg trygge når de oppsøker moskeen, men det har ikke vært lett.

– Besøkstallet falt drastisk etter angrepet. Vi har jobbet for å få det opp, men det er ikke på samme nivå som før angrepet.

Al-Noor-Moskeen

Bildet viser kulehull og blodflekker etter at Manshaus gikk til angrep. Han ble lagt i bakken av personer som var i moskeen og holdt nede til politiet kom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

I moskeen har de et lokale der de har pleid å ha aktiviteter for barn. Men dette lokalet har ikke vært i bruk siden angrepet fordi foreldre og barn har vært bekymret.

– Vi har løpende dialog med familiene, og det har vi også med politiet. Vi har hatt informasjonskvelder der vi har fortalt om sikkerhetstiltakene som er gjort.

Terje Pedersen / NTB scanpix

Al-Noor-moskeen i Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ahmed og de andre i moskeen sliter fortsatt med å forstå hvordan Manshaus kunne gjøre det han gjorde.

– Det er krefter der ute som har villedet ham til å gjøre disse handlingene. Men for oss er det uforståelig at en person kan gjøre så drastiske ting, som vil sine medmennesker så vondt og har så mye hat i seg.

Mer fra Dagsavisen