Polititjenestemenn rykket ut og evakuerte folk i området rundt dem Amerikanske ambassaden etter bombealarmen.

Tabbe utløste bombealarm

Gjenstanden som utløste bombealarmen var en øvingsbombe og tilhørte ambassaden. Ifølge politiet hadde de glemt å fjerne den.

Oslo-politiets bombegruppe har konstatert at det dreier seg om en øvingsbombe. Bilen har blitt brukt til øvelse internt ved ambassaden, og funnet kan knyttes til dette, opplyser politiet i en pressemelding.

Gjenstanden er undersøkt og er ufarlig. Politiet beklager konsekvensene situasjonen medførte, men understreker at situasjonen måtte håndteres som reell.

– Det var en øvingsbombe som amerikanerne har vedkjent seg. Den ble brukt under en intern øvelse, og så er den glemt fjernet, sier stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til VG Nett.

– Sikkerhetsvakten ved ambassaden reagerte helt riktig da de varslet oss. Feilen de har gjort er å ikke fjerne den falske bomben fra under bilen. Den så svært naturtro ut, sier Fredriksen.

Brukt til øvelse

Bilen gjenstanden ble funnet under har tidligere blitt brukt i øvingssammenheng.

– Gjenstanden som ble funnet under bilen tilhørte ambassaden. Hvorfor den var under bilen må ambassaden svare på, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Even Gjørstad til NTB.

Politeit understreker at aksjonen ikke var en øvelse, sier politiet.

– Vi fikk en melding om at en mistenkelig gjenstand var funnet inne i en bil ved ambassaden. Bombegruppa har undersøkt gjenstanden og funnet den ufarlig. Det var ikke en øvelse, sier innsatsleder Tor Olav Heggem i Oslo politidistrikt.

Vil følge opp saken

Bilen tilhørte ambassaden. Ingen er pågrepet etter aksjonen, sier innsatslederen.

– Dette var ikke noe som var laget for å skape en bombetrussel, forteller han om gjenstanden, men han vil ikke utdype hva slags gjenstand det dreier seg om.

Innsatslederen opplyser videre at ledelsen i Oslo-politiet og ambassaden vil følge opp saken.

– Når det gjelder kommunikasjonen med ambassaden, vil den skje mellom vår øvrige politiledelse og ambassaden, sier Heggem. Han er fornøyd med politiets innsats under hendelsen.

– Det tok litt tid før de oppdaget at det var falsk alarm, men det er alltid en utfordring å få sperret av så store områder og å få undersøkt sånt på en sikrest mulig måte, sier innsatslederen.

Han beskriver gjenstanden som bombelignende, men sier politiet ikke har inntrykk av at den ble plassert der «for å skremme».

Justisministeren informert

Justisminister Grete Faremo (Ap) ble holdt løpende orientert om situasjonen rundt den mulige bomben i Oslo tirsdag.

– Justisdepartementets situasjonssenter har rutinemessig fulgt situasjonen, som ble håndtert av Oslo politidistrikt. Statsråden og departementets ledelse ble holdt løpende orientert, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal i Justisdepartementet til NTB.

Den mistenkelige gjenstanden ble observert under en bil som sto parkert i Henrik Ibsens gate mellom den amerikanske ambassaden og Slottet.

Det sivile situasjonssenteret skal bidra til at regjeringen holdes informert om relevante sivile beredskapshendelser og kriser.

Senteret ble åpnet i nye lokaler i begynnelsen av juli.