Innenriks

Sykehusaksjonister møtte helseministeren

POLITIKK: Helseministeren mener det bare vil skade helsetilbudet i Telemark, dersom man utsetter nedleggelsen sykehusene i Kragerø og Rjukan.

Helseminister Bent Høie (H) står fast ved sin avgjørelse om nedleggelse.

– Det er jeg som har ansvaret for avgjørelsen om å legge ned akuttmottakene. Jeg forstår at dere reager på det, men jeg har måttet legge vekt på de helsefaglige vurderingene, sa Høie da han talte til flere tusen demonstranter utenfor Stortinget mandag.

Demonstrantene var tydeligvis ikke enige i den vurderingen. Det er heller ikke lege og Rødt-politiker Mads Gilbert fra Porsgrunn.

– Jeg er én av flere stemmer i det helsefaglige miljøet som mener dette ikke er forsvarlig. Det frislippet helseministeren nå signaliserer, vil de regionale helseforetakene oppfatte som et grønt lys for å rasere, legge ned og tømme lokalsykehusene, sier Gilbert.

Stort oppmøte

Flere tusen demonstranter marsjerte fra Jernbanetorget til Stortinget mandag. De stilte med begravelsesbil og likkister, noe som levnet liten tvil om hva de mener konsekvensen av regjeringens politikk vil bli.

Mange av dem hadde reist fra Rjukan til Oslo for å si sin mening.

– Ikke rør Rjukan sykehus, ropte de taktfast på vei til Stortinget. Med seg hadde de 5.000 underskrifter som helse- og omsorgsministeren fikk overlevert.

TV-kjendis og telemarking Hallvard Flatland var en av dem som demonstrerte utenfor Stortinget.

– For å være ærlig, tror jeg løpet er kjørt. Jeg tror de inne på Stortinget har bestemt seg i denne saken. Men vi lever i et demokrati, og det er viktig å si hva vi mener, sier Flatland til NTB.

Vil ikke utsette

Sp, SV, KrF og Venstre har foreslått at avgjørelsen utsettes til Høies nasjonale sykehusplan legges fram for Stortinget i 2015. Helse- og omsorgsministeren mener det ikke er noen god idé.

– Å utsette avgjørelsen til neste år ville bare ha svekket tilbudet i Telemark. Befolkningen i Telemark tjener på denne beslutningen, ved å få samlet tilbudet i to robuste tilbud, mener Høie.

Han sier Sykehuset Telemark nå må legge fram en plan for hvordan sykehusene på Notodden og i Skien skal ivareta akuttberedskapen for hele fylket. Først når den planen er klar, vil akuttmottakene bli lagt ned, lover han.

– Akuttjenesten skal være nær, men den skal også ha et tverrfaglig og kompetent miljø. Vi kan ikke bare se på akuttfunksjonen på sykehuset isolert sett, men også akuttilbudet før man kommer på sykehuset, forklarer Høie.

Helseministeren manet meningsmotstanderne til ikke å skylde på opposisjonen i Stortinget for nedleggelsen.

– Dette er min beslutning. Dere kan ikke skylde på Stortinget for det. Men det er en beslutning jeg står fast ved, sa Høie, og fikk et enormt pipekor til svar.

– Ap snur ikke

– Vi har gitt opp å få Høie til å høre. Vårt håp er at Arbeiderpartiet vil snu i saken, sa demonstrasjonskoordinator Berit Eide fra Rjukan til NTB da demonstrantene marsjerte mot Stortinget.

Arbeiderpartiet har imidlertid ingen planer om å støtte forslaget om å ta en ny vurdering av nedleggelsen.

– Vi har bedt om at planen skal utsettes. Når det ikke tas til følge, er det Høies ansvar. Tirsdag vil vi fremme forslag der vi krever at akuttberedskapen ikke skal svekkes i distriktene og i disse berørte samfunnene som følge av dette, sier stortingsrepresentant Terje Lien Aasland (Ap) til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken har ifølge Vardenkalt opposisjonspartiene inn til et hastemøte i et siste forsøk for å få behandlingen utsatt.

– Stortinget må ta tilbake makten over sykehusene. Det er udemokratisk at noen av de viktigste beslutningene i helsepolitikken, hvor det skal ligge sykehus og hva slags funksjoner de skal ha, ikke tas av de folkevalgte, sier Lysbakken til NTB.

Må til Stortinget

Men KrF, Høyre og Frp skal nå være enige om et forslag som vil gi Stortinget siste ord i nedleggelser og andre større endringer i sykehusene.

De tre partiene, som til sammen har flertall i Stortinget, foreslår at den kommende nasjonale helse- og sykehusplanen vil kreve flertall i Stortinget for «utvikling og struktur for sykehus og spesialhelsetjenesten». Det sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) tilAvisen Agder.

– Forslaget er å forstå slik at ingen endring av struktur og innhold med hensyn til tilbud og spesialisthelsetjenester kan endres uten at Stortinget har sagt sitt, forklarer Grøvan.

I dag behandles slike avgjørelser av helseforetakene, uten at det kreves noe vedtak i Stortinget. Sykehusene på Rjukan og i Kragerø er besluttet nedlagt, med helse- og omsorgsminister Bent Høies (H) velsignelse. Han møtte mandag illsinte demonstranter utenfor Stortinget.

Sp, SV, Venstre og KrF fremmer tirsdag et forslag om å sette slike avgjørelser på vent til sykehusplanen er klar i 2015. Dette forslaget har ikke flertall i Stortinget.

Mer fra Dagsavisen