Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen håper partiet klarer å mobilisere nok til å berge seg over sperregrensen. FOTO: ARNE OVE BERGO

SV under sperregrensen

KNIVEN PÅ STRUPEN: Situasjonen er alvorlig for SV 11 dager før valget. Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen mener partiet har fått seg en vekker.

SV faller under sperregrensen på 4 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene så langt denne uka, ifølge NTB.

Mens Ap svakt er i siget framover, og Høyre og Fremskrittspartiet går tilsvarende tilbake, er situasjonen langt mer dramatisk for Audun Lysbakkens parti. SV faller fra et gjennomsnitt på 4,5 prosent på alle meningsmålingene i forrige uke, til et snitt så langt denne uka på 3,9 prosent.

 

Slik er situasjonen etter de siste målingene

 

Kan få én representant

Med daglige målinger kan bildet fort endre seg - men i går ettermiddag og oppdatert med de siste tallene fra InFact for VG - har SVs stortingsgruppe krympet fra 8 representanter til 1.

SV har tidligere i valgkampen innkalt til krisemøter og kommunisert at det nå handler om partiets eksistens.

Søndag gikk sågar LO-leder Gerd Kristiansen ut og ga sitt råd til vestlendinger om å stemme SV, for å sikre SV-leder Audun Lysbakken en stortingsplass.

 

«En vekker»

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen uttalte forrige uke til Dagsavisen at hun håper trenden skal snu for partiet.

- Jeg er sikker på at målingene er en vekker for mange, som nå har muligheten til å være med å mobilisere i sluttspurten. For at SV og venstresiden skal være solid representert, så må vi få støtte i valg. Det har vi tida til å få fortalt, sa Halvorsen.

- Jeg tror folk vil ha et parti som er rødt og grønt, og vi vil mobilisere så mange som mulig, la hun til.

På spørsmål om SV kan forsvinne for godt dersom de havner under sperregrensen svarte Halvorsen:

- Jeg mener vi nå har fått varslet i tide til at vi nå skal klare å mobilisere.

 

Les også: Høyre kraftig tilbake på måling

 

Klart borgerlig flertall

SV har særlig tøff konkurranse fra Miljøpartiet De Grønne. Miljøpartiet ser i øyeblikket ut til å komme inn med tre representanter basert på denne ukens foreløpige snitt på 3,6 prosent (ned fra 3,9 prosent i forrige uke).

Gjennomsnittet av meningsmålingene viser at avstanden mellom blokkene nå er større enn på lenge. De rødgrønne får 66 stortingsplasser mot 100 til sammen for Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre. Samtidig er det fortsatt slik at både konstellasjonen Høyre/Frp og Høyre + KrF + Venstre er et godt stykke unna flertall «alene».

 

Ap størst

Arbeiderpartiet styrker posisjonen som landets største parti med en oppslutning på 29,8 prosent (+0,5 fra forrige ukes snitt). Høyre faller fra 28,6 prosent til 28,2 prosent og Fremskrittspartiet fra 14,7 prosent til 14,5 prosent.

De øvrige partiene - KrF, Senterpartiet og Venstre - har et gjennomsnitt denne uka på henholdsvis 5,3 prosent, 5,4 prosent og 6,2 prosent.

havard.therkelsen@dagsavisen.no