Innenriks

Stortinget enige om den andre økonomiske krisepakken

Flertallet på Stortinget er enige om flere tiltak mot koronakrisen. Kutt i arbeidsgiveravgiften og mer penger til kommunene, Nav og sykehusene er blant grepene.

Bilde 1 av 2

Av Birgitte Iversen

Etter å ha forhandlet gjennom store deler av natten, ble et flertall bestående av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV enige om en rekke nye tiltak torsdag morgen.

Blant hovedpunktene:

* Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder.

* Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien.

* Regjeringen skal så raskt som mulig komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien.

* Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.

* Nettundervisning fra voksenopplæring, Universiteter, Høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres.

Marie Mena: – Jeg synger fra balkongen for å spre litt glede (Dagsavisen+)

Widerøe kompenseres

Flertallet på Stortinget er også enige om å kompensere Widerøe for å sikre flyruter i distriktene

Nå skal staten betale differansen mellom bortfall av inntekter og bortfall av kostnader på de såkalte FOT-rutene. Færre passasjerer fører til inntektssvikt. Samtidig skal tilskuddet utbetales forskuddsvis.

FOT-rutene opereres i hovedsak av Widerøe. FOT-ruter er flyruter der markedet alene ikke leverer et tilfredsstillende flytilbud, og der Samferdselsdepartementet kjøper flytjenester gjennom en offentlig konkurranse og setter krav til pris, kapasitet og frekvens.

FOT-rutene er hovedsakelig i Nord-Norge og på Vestlandet.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Tajiks historie

– Vi er villige til å gjøre alt som trengs for å sikre jobber, bedrifter og folks velferd. Det står ikke på pengene. Finansminister Jan Tore Sanner vil allerede fredag komme med ytterligere tiltak, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, som har forhandlet krisepakken for Høyre.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik åpnet pressekonferansen torsdag med en historie. En drosjesjåfør er redd for smitte, men jobber for å greie husleia.

Det er blitt lange dager med forhandlinger, og klokka 2 natt til torsdag tok hun drosje hjem.

– Drosjesjåføren ga meg et munnbind før jeg satte meg inn. Så så jeg at han hadde munnbind på seg selv også. Han sa han hadde vært redd for å jobbe de siste dagene. Han var redd for å bli smittet. Redd for å bli syk. Men nå hadde han nesten ikke penger igjen til å betale husleie denne måneden. Nå er han tilbake for å tjene penger, fortalte Tajik før hun la fram punktene partiene var blitt enige om.

– Det er dette det handler om nå. De forhandlingene vi har hatt de siste dagene. Den enigheten vi har kommet fram til, handler om folk. Om hverdagen deres. Om å sikre arbeidsplasser og trygge framtida, sa Tajik.

Ytterligere tiltak

– Det er viktig for meg å slå fast at Frp er villig til å gjøre alt som trengs for å hjelpe norsk helsevesen, næringsliv og privatpersoner i den krisen landet vårt nå står i. Vi har klart å bli enige om ytterligere tiltak, og den pakken som regjeringen opprinnelig la fram forrige fredag, er svært kraftig styrket. Det var helt nødvendig, sier Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug.

Stortingsflertallet ble enig om en første krisepakke mandag. Regjeringen har også varslet at det kommer ytterligere økonomiske tiltak den 20. mars og 27. mars.

Fakta om Stortingets andre krisepakke

Partiene på Stortinget ble torsdag enige om en andre krisepakke for å demme opp for koronakrisen.

Her er hovedpunktene fra enigheten mellom Høyre, V, KrF, Ap, Frp, Sp og SV på Stortinget:

* Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder

* Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien

* Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.

* Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.

* Nettundervisning fra voksenopplæring, Universiteter, Høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres

* Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.

* Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige korona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten, og umiddelbart fremme eventuelle forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av senere ytelse, må også avgrenses mot senere utbetalinger.

* Partiene på Stortinget ble mandag enige om den første økonomiske pakken for å demme opp for koronakrisen.

Mer fra Dagsavisen