Innenriks

Støre vil stoppe Hagen

Arbeiderpartiet prøver å sette en stopper for Carl I. Hagens nobelkandidatur.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber samtlige partier på Stortinget om å si nei til å gi Frp-veteranen Carl I. Hagen plass i Nobelkomiteen. Det skjer etter at Frps valgkomité har foreslått at Carl I. Hagen skal erstatte Inger-Marie Ytterhorn i Nobelkomiteen.

I et brev til de parlamentariske lederne på Stortinget viser Støre til 40 års bred politisk enighet om at stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen. Støre oppfordrer partiene til å stå ved denne praksisen, og at dette også gjelder vararepresentanter på Stortinget. Hagen er nemlig vararepresentant og ventes å møte i både utenrikskomiteen og kontroll- og konstitusjonskomiteen i inneværende periode.

– De andre parlamentariske lederne må ta stilling til om dette er greit. Hvis Hagen som vara blir møtende representant og skal sitte og stemme ja eller nei til regjeringens forslag, er uavhengigheten til Nobelkomiteen satt på spill, sier Støre til Dagsavisen.

Bakgrunn: Nobelkomiteen: Carl I. Hagen ikke valgbar

Ber om avklaring

– I starten kunne stortingrsrepresentanter sitte i Nobelkomiteen, men dette ble avviklet av hensyn til komiteens uavhengighet. Partiene avgjør sine nominasjoner, og vi legger oss ikke opp i det. Men ut fra det kontitusjonelt kontor på Stortinget har sagt om vararepresentanter i Nobelkomiteen, utfordrer dette uavhengigheten til komiteen. Derfor er det naturlig at de parlamentariske lederne avklarer hva de synes om dette, sier Støre.

Kilder i Arbeiderpartiet peker på at det var en diskusjon om komiteens uavhengighet etter at fredsprien gikk til Liu Xiaobo og at komiteen fikk sterkt behov for å understreke at den opererte uavhengig av Stortinget og regjeringen etter dette. Det skal ha vært bakgrunnen for at Henrik Syse og Berit Reiss-Andersen, som ikke har politisk bakgrunn, ble utnevnt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frp ba om vurdering

Fordi Hagen er vararepresentant til Stortinget, har Fremskrittspartiet bedt Stortingets konstitusjonelle avdeling om en redegjørelse for om Hagen i det hele tatt er valgbar til Nobelkomiteen. Konklusjonen var ikke entydig – selv om det ble understreket at hensynet til komiteens uavhengighet tilsier at det «ikke vil være naturlig å skille mellom stortingsrepresentanter og vararepresentanter».

Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal etter det NTB forstår, stemme over flere kandidater når gruppen samles onsdag klokken 15.

Hagen selv var ytterst ordknapp etter at lederen av Frps valgkomité, Ulf Leirstein, bekreftet at den innstiller på at Hagen erstatter Inger-Marie Ytterhorn i komiteen som tildeler Nobels fredspris.

– Jeg setter pris på innstillingen og avventer videre prosess, sa den mangeårige Frp-formannen til NTB.

Velges i plenum

Normalt er det partiene selv som i praksis peker ut de ulike ikke-parlamentariske vervene de har rett til – målt etter partiets størrelse.

Men formelt er det Stortingets valgkomité, med sine 37 medlemmer og under ledelse av stortingspresident Olemic Thommessen (H), som innstiller til Stortinget i plenum, der valgene gjennomføres.

SV-leder Audun Lysbakken bekrefter overfor NTB at hans parti støtter Støre. KrF og Senterpartiet har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.

Mer fra Dagsavisen