Innenriks

Støre og Giske: En stemme til KrF er en stemme til Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke felle dagens regjering rett etter valget. Da blir en stemme til KrF en stemme til Frp, resonnerer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Det betyr at en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering. Det gjør valget veldig klart, de som ønsker en ny regjering uten Frp og Høyre må stemme på Arbeiderpartiet, skriver Jonas Gahr Støre i en epost til Dagsavisen.

Partifelle Trond Giske utdyper gjerne:

- KrF og Venstre har låst seg til Frp. Det er helt åpenbart.  Det er nok veldig skuffende for de i KrF og Venstre, som ikke vil gi makt til klimafornektere og statsråder som bruker splittende retorikk, sier han til Dagsavisen.

- Dette bekrefter bare at blir det borgerlig flertall, blir det en borgerlig regjering.

- Det er ikke noe håp for at KrF hopper over til motsatt side på valgkvelden, med andre ord?

- Nei, det er ikke noe håp for det. Ønsker folk skifte må de stemme Ap.

- Er døra til KrF nå lukket?

- Ja. De er jo veldig klare på sitt valg. Vil du ha skifte kan du ikke stemme KrF.

KrF svarer

KrF-leder Knut Arild Hareide svarer Arbeiderpartiet i en epost til Dagsavisen:

- Jeg tror ikke Jonas Gahr Støre har fått med seg at vi avviser å være et støtteparti for Frp og den blåblå regjeringen, og at vi ikke vil inngå en samarbeidsavtale med dem.

I et intervju med Vårt Land torsdag slo KrF-lederen fast at han ikke vil felle dagens regjering rett etter valget.  Men han sa også at det er uaktuelt å inngå en ny samarbeidsavtale. Han vil ikke frede Høyre- og Frp-regjeringen  i fire år.

På Facebook skriver Knut Arild Hareide blant annet:

- KrFs samarbeidsvedtak er velkjent. Vi går til valg for å få en sentrum-Høyre-regjering, med Erna Solberg som statsminister. Vi vil skifte ut Frp med KrF. I en situasjon der vi er på vippen vil vi selvfølgelig utfordre Erna på nettopp på å velge sentrum. Velger hun Frp, vil konsekvensen være at det ikke blir en ny samarbeidsavtale. Vi blir ikke støtteparti for Frp. Samtidig vil det være naturlig at Erna fortsetter som statsminister. Vi har gått til valg på Erna som statsminister, og da vil det være rart om vi feller Erna. Slik kan vi få den situasjonen som har vært tradisjonen i norsk politikk, nemlig mindretallsregjering som søker støtte fra sak til sak.

- En stemme på KrF er en stemme på KrFs politikk. Det er en politikk for familiers valgfrihet, for menneskeverd, for flere lærere i skolen og for at de kristne verdiene skal få større plass i samfunnet.

– Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sier KrF-lederen.

Olje i Lofoten betyr brudd

Til Vårt Land uttalte Hareide følgende:

– Hvis de åpner Lofoten og Vesterålen, freder vi ingen. Selv om det ikke har vært oppe i den nye stortingsgruppa, kan jeg ikke tenke meg at vi vil støtte det. Vi gir ingen borgerlige garantier for fire år.

KrF-lederen sier at partiet er beredt til å forhandle om et statsbudsjett med en Høyre-Frp-regjering dersom de blir invitert. Her vil KrF holde igjen på skattelettelser og unngå kutt i sosiale ytelser og bistandsbudsjettet. Hareide peker videre på kampen mot sorteringssamfunnet og klima som viktige KrF-saker.

SV aldri på vippen

SVs Audun Lysbakken er også tydelig på at stortingsvalget i år er et valg mellom to blokker. I en kronikk i Dagbladet skriver han:
- Hver eneste stemme til SV en sikker stemme for å kaste Høyre og Frp fra makten. En stemme til SV er dessuten en måte å sikre deg at et nytt flertall i norsk politikk har tyngdepunkt på venstre side. SV er nemlig aldri på vippen. Vi er alltid på venstresiden. En stemme på SV er en stemme for en ny regjering, men også for en ny retning.

Mer fra Dagsavisen