Innenriks

Stor utslippsvekst

I fjor økte klimagassutslippene fra olje- og gassektoren med 6,5 prosent. Dette viser viktigheten av å elektrifisere Utsirahøyden, påpeker Zero.

Klimagassutslippene både fra jordbruket, luftfarten, industrien og i forbindelse med oppvarming av næringsbygg og private boliger, gikk ned i fjor, men til ingen nytte. Økningen i utslippene fra olje- og gassektoren var nemlig så stor at den oppveide nedgangen i andre sektorer, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Økningen fra olje- og gassektoren utgjør nesten én million tonn CO2-ekvivalenter, påpeker Kåre Gunnar Fløystad, fagansvarlig for petroleum i miljøstiftelsen Zero.

Stor, negativ effekt

– Hvis ikke Johan Sverdrup-feltet blir elektrifisert, vil de norske utslippene kjapt øke med ytterligere én million tonn, tilføyer han.

De samlede utslippene fra norsk sektor var på 53,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter i fjor.

I dag er det høring på Stortinget om nettopp utbyggingen og driften av Johan Sverdrup-feltet, som er del av Utsirahøyden. Utgangspunktet er bra for klimaet. I fjor sommer ble energi- og miljøkomiteen enig om at plattformene på Utsirahøyden skal forsynes med kraft fra land så raskt som mulig og senest i 2022.

– Denne elektrifiseringen innebærer at oppvarmingen og produksjonen om bord i plattformene skal skje med fornybar energi fra land og ikke gasskraftverk, opplyser Fløystad.

– Hvis vi skal ha verdens reneste olje- og gassproduksjon er vi nødt til å ta i bruk mulighetene som er der. Gasskraftverk framfør fornybar strøm vil da være meningsløst.

Men selv om partiene på Stortinget synes å være enig med Zero i dette, er Fløystad likevel urolig.

– Vi ser nå at det er blitt sådd tvil i planen for utbygging og drift fra Olje- og energidepartementet, om det er mulig med full elektrifisering av Edvard Grieg-feltet, som også er del av Utsirahøyden, sier Fløystad.

– Ikke på alvor

– Operatøren på feltet mener det vil være vanskelig å bruke el-kjel til oppvarming. Det at en så høyteknologisk og innovativ bransje ikke skal klare å bruke strøm til oppvarming, er overraskende og underlig, fortsetter han.

Forklaringen ligger i dagen, slik Zero ser det.

– Det å bruke strøm i stedet for gass vil koste selskapene noe mer, og det er derfor de nå forsøker seg på en omkamp om full elektrifisering. Det virker som de ikke har tatt Stortinget på fullt alvor. Samtidig synes vi at det ikke går tydelig nok fram av planen for utbygging av drift at det skal være full elektrifisering. Olje- og energiministeren har ikke vært klar nok, sier Fløystad.

– Det er viktig at Stortinget nå holder fast ved enigheten om full elektrifisering, understreker han.

Mer fra Dagsavisen