Innenriks

Stoltenberg advarer om klima

Utviklingen i kampen mot klimaendringer går i gal retning mener statsminister Jens Stoltenberg.

Mens verden gjør fremgang i kampen mot fattigdom og på andre områder, er klima det ene store, viktige unntaket fra denne trenden, ifølge Stoltenberg.

Ikke fremgang

– Når det gjelder det største og viktigste miljøproblemet ser vi ikke fremgang, men på mange områder tilbakegang. Det gjør det ekstra alvorlig, sa statsministeren i sin tale på Zero-konferansen på Gardermoen mandag.

Han understreket at Norge skal være en pådriver for å få på plass en ny bindende klimaavtale, men også kjempe for redusert avskoging, kvotesystemer med priser på karbon og utvikling av mer miljøvennlig teknologi.

Stoltenberg avviste også en ofte fremført kritikk om at Norge ikke kan være både energinasjon og miljønasjon.

Små forventninger

– Det ikke slik, vi må få til begge deler. Vi trenger både å få til teknologier slik at vi kan bruke fossile brensler bedre, men også å bruke vår kunnskap til å utvikle mer miljøvennlig teknologi, sa Stoltenberg.

Forhandlingene om en avtale som kan etterfølge Kyoto-avtalen fra 1997 tas opp igjen i Doha om en uke, men forventningene er små. De manglende ambisjonene om å få til en mer ambisiøs avtale enn en ren videreføring av Kyoto-avtalen «sier noe om at utviklingen har gått i gal retning ved forhandlingsbordet», ifølge Stoltenberg.

Mer fra Dagsavisen