Politikk

Sp-Vedum lover kamp

SAMMENSLÅINGER: Regjeringens planer om å slå sammen kommuner vil innebære enorme endringer og føre til en veldig stor sentralisering av tjenester, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet er sterkt bekymret over det partiet opplever som en storstilt sentralisering fra Høyre/Frp-regjeringen.

Aller øverst på bekymringslisten står kommunereformen, som Sp lover å kjempe imot med nebb og klør.

Senterpartiet håper kommunereformen blir gjenstand for både et folkeopprør og motstand internt i regjeringspartiene når debatten for alvor tar av.

- Når debatten blir reell, tror jeg det kommer til å bli en helt annen mobilisering med en gang, sier Vedum.

- Alt skal bli større

Han mener Sp har en viktig oppgave med å bringe debatten opp og sikre at det er frivillighet som ligger til grunn for å slå sammen kommuner.

I tillegg til å gå løs på kommunestrukturen, mener Sp regjeringen sentraliserer også ved å ville kutte antallet politidistrikter, legge ned lokalsykehus, sentralisere høyere utdanning og gjøre norsk landbruk mer industrielt.

- Alt skal bli større og helst flyttes inn til de store byene. Alle som bor utenfor de største byene, skal betale prisen, sa Vedum i sin tale til landsstyret i går.

Regjeringens mål med kommunereformen er «mer robuste kommuner med økt makt og myndighet» for å møte nye utfordringer og økte forventninger i befolkningen.

- De sårbare rammes

Nylig gikk kommunalminister Jan Tore Sanner (H) tilbake på kravet om at sammenslåtte kommuner må ha flere enn 10.000 innbyggere for å få reformstøtte. Han fredet også fylkeskommunene.

Høyres kommunalpolitiske talsmann, Frank Jenssen, mener imidlertid Vedum slipper for billig unna med sin kritikk. Jenssen peker på at mange kommuner, også noen med Sp-ordførere, ser behovet for kommunesammenslåing.

- Mange kommuner har ikke en eneste psykolog eller jurist ansatt. 98 kommuner har to eller færre stillinger med fagutdanning i barnevernet, sier Jenssen til NTB.

- Det er ikke i de sårbare innbyggernes interesse å ha så sårbare fagmiljø. Det er de mest utsatte som rammes hvis sentrale velferdstjenester eller grunnleggende rettssikkerhet ryker.

Danmark

Senterpartiet mener for sin del at det slett ikke er sikkert at skoler eller helsetjenester blir bedre av å slå sammen kommuner. Partiet viser også til at folk i små kommuner ofte er vel så fornøyde med tjenestene som de i store kommuner er.

Til sitt landsstyremøte hadde partiet hentet inn den danske forskeren Roger Buch til å snakke om erfaringer med den danske kommunereformen. Han sier reformen, som hadde virkning fra 2007, ikke har gitt færre, men flere byråkrater. Den har også ført til at 300-400 skoler og 100 biblioteker er blitt nedlagt, forklarer han.

- Men at sentralisering gir bedre faglighet og bedre tjenester, kan man ikke dokumentere, sier han til NTB.

Store kommuner

Buch understreker at reformen har skapt større avstand, både geografisk og mentalt, mellom mange dansker og de kommunale tjenestene de trenger.

Forskeren viser også til at reformen har skapt store kommuner, fordi det under sammenslåingen ble et kappløp om å bli så stor som mulig. Det har fjernet lokalpolitikerne fra befolkningen og gjort det lettere for dem å fatte upopulære vedtak, framholder statsviteren, som er forskningssjef i samfunnsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøyskole.

- Man må alltid stille seg spørsmålet: hvorfor skal vi være store? Når er størrelse en fordel? sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen