Innenriks

Søknadsboom fra India

Antall søknader om opphold som faglært arbeidssøker har skutt i været. I år er søkertallet allerede opp mot 1.200, mot 500 i hele 2011. 700 av søkerne i år er fra India.

Hittil i år har Utlendingsdirektoratet (UDI) mottatt 1.187 søknader om opphold fra folk som mener de er faglærte arbeidssøkere. I hele fjor var det kun 509 søknader om det samme. Hele 700 av søkerne er fra India og 300 er fra Nepal, og nå begynner det å virke som om regelen om faglært arbeidssøkertillatelse misbrukes.

UDI har nemlig i løpet av det siste halve året blitt varslet av ambassadene i New Delhi i India og Colombo på Sri Lanka om disse forholdene:

* Ambassaden i New Delhi er bekymret over at det legges fram forfalskede dokumenter i mange saker. Dette dreier seg særlig om utdanning og underhold, og om søkerne vil ha realistiske muligheter for å få jobb i Norge.

* Ambassaden i Colombo trekker også fram momenter som tyder på agentvirksomhet, samt at de mener det legges fram falske bankutskrifter.

* I tillegg har Sentrum pensjonat & hostell i Oslo varslet om at det kommer mange bookinger på overnatting fra India. De gjestene som har booket, kommer aldri, og der bookingen har krevd en forhåndsavgift, er de indiske kortnumrene blitt avvist.

Er årvåkne

I forrige uke hadde UDI og Arbeidsdepartementet et orienteringsmøte der UDI gjorde departementet oppmerksomme på saken. Ingen ting er vedtatt etter møtet, men Hanna Maria Krange, områdeleder for arbeidsenheten i UDI, kan fortelle at UDI følger saken og vil gjennomføre ytterligere kontroller.

- Man skal alltid være varsom med å trekke konklusjoner ut fra enkeltsaker. Men vi er årvåkne nå for å se om det er tendenser her. Jeg kan ikke spekulere, men en økning i saker og rapportene vi har fått gjør at det er naturlig at vi følger ekstra med på dette, sier hun.

Kontroller

Selv om UDI har merket den store økningen i antall søknader, ble de spesielt gjort oppmerksomme på mulig misbruk først av rapporten fra India, senere fra Colombo.

- Vi har gått grundig inn i disse opplysningene, og ønsker å se nærmere på dette slik at vi kan kontrollere at de med reelle hensikter får oppholdstillatelse. Vi er i løpende dialog med Arbeidsdepartementet, sier Krange.

En viss oppgang i antall søkere var forventet fra UDI.

- Vi fikk denne nye regelen i 2010 og det er vanlig at det tar tid før slike regler setter seg. Derfor er det naturlig med en økning i antall søknader etter hvert som folk oppdager at det er en ny regel. Vi kan derfor ikke si at all økning skyldes uvanlige forhold, sier hun og legger til:

- Det er en klar og tydelig økning, ingen tvil om det. Som sagt er det naturlig med en viss økning, men samtidig kan vi ikke skille klart hva som skyldes det og hva som kan skyldes at det er spesielle forhold.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen