Innenriks

Småleiligheter selges raskt

70-80.000 kroner kvadratmeteren:

Det er ikke størrelsen det kommer an på. Det er design- og trendfaktor og å bo der det skjer. Derfor er det gode dager for meklere og eiendomsutviklere med små krypinn til salgs.

– Vi konstaterer at det er godt marked for små leiligheter som er sentrumsnære og av høy standard. Når disse egenskapene faller sammen er etterspørselen god sier informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund Tor Dybdal-Holthe.

Et søk på finn.no viser at det for tiden er 19 leiligheter og/eller leilighetskomplekser under 20 kvadratmeter til salgs i Oslo. I flere tilfeller er nettosummen omkring en million kroner som gir kvadratmeterpriser opp mot 70-80.000 kroner. Det er fire ganger så høyt som for en gjennomsnittsleilighet i Oslo ifølge apriltallene til Eiendomsmeklerforbundet.

Beliggenhet og standard

Hvidsten Eiendom står bak en rekke nye svært omtalte boligprosjekter som «Living in a Box» «Grüner Garden» på «Icon City Residence». Den uttalte målgruppen er urbane og trendy mennesker mellom 20 og 40 år. Det har gitt resultater ifølge Arne Hvidsten i eiendomsselskapet. De 27 leilighetene mellom 10 og 23 kvadratmeter boareal i «Living in a box»-prosjektet er utsolgt for lengst.

– Hva får unge til å punge ut i millionklassen for så begrenset areal?

– Beliggenheten har mye å si. Og den høye standarden sier Arne Hvidsten.

– Og det blir jo billigere å møblere legger han til. Hvidsten mener dessuten at den reelle boltreplassen er større enn prospektene tilsier.

– Blant annet kommer hemser i tillegg. Dessuten er det fellesstuer i hver etasje og en stor kjellerstue sier han.

Frykter uvitenhet

Jan Høegh er direktør i ECON Analyse som analyserer boligmarkedet til Oslo. Han kan ikke tallfeste salgstaksten men bekrefter at de små og trendy boligene er blant de heteste objekter i hovedstadens boligmasse.

– Inntrykket er at knertsmå borettslagsleilighetene med kvadratmeterpris opp i 70-80.000 er lettsolgte. Folk ligger jo i sovepose når leilighetene legges ut for salg. Selgere har åpenbart truffet markedet veldig godt sier Høegh.

– Hvordan forklarer du populariteten?

– Dette er åpenbart en type bolig mange ønsker seg. Kjøpere legger veldig vekt på sentrumsnærhet. De regner med å være relativt lite hjemme og det viktigste er en seng og kjøleskap.

Høegh frykter imidlertid etterspørselen også kan skyldes mangel på kunnskap om reelle kostnader. Lave innskudd gir tilsynelatende billig inngangsbillett på markedet. Men fellesgjelden må også inn i regnestykket.

– Det er i varierende grad opplyst på en oversiktlig måte hva de langsiktige kostnadene i realiteten blir. De første årene er fellesgjelden gjerne avdragsfri og selvfølgelig basert på dagens veldig lave rente. På sikt må kjøperne regne med at de månedlige utgiftene blir betydelig større. Da skal det både betales avdrag på gjelden og kanskje også en vesentlig høyere rente. Det er ikke alltid like lett å se slik mange av disse prosjektene presenteres.

Mer fra Dagsavisen