Nasjonal eiendomsskatt abortgrenser og konstantstøtte er trolig blant debattsakene på rødts landsmøte i helgen.

Ser rødt

Bjørnar Moxnes skjønner ikke hvorfor Fagforbundet sentralt vegrer seg mot å gi Rødt pengestøtte, all den tid partiet går i bresjen for de samme kampsakene som LO-forbundet.

 

I helgen holder også partiet Rødt landsmøte, hvor målet er å spisse formen og sikte seg inn mot stortingsplass til høsten.

– Snittet av målingene de siste to årene viser at vi får inn én representant fra Oslo, sier partileder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

Han tror framgangen skyldes partiets markante posisjon i Oslo. Som støtteparti til det rødgrønne byrådet har de presset hardt på mot konkurranseutsetting av barnehager, og mot det private renovasjonsfirmaet Veireno.

Stusser på Fagforbundet

Nettopp kampen mot privatisering av velferden, er en av kampsakene Rødt deler med LOs største forbund Fagforbundet. De sponser Ap, SV og Sp med 9,5 millioner kroner i valgkampstøtte, men Rødts søknad om støtte har skapt intern splid, ifølge Klassekampen.

Forbundet regnes for å stå på venstresiden i LO, men for forbundsleder Mette Nord er Rødt for radikalt. Det synes Moxnes er rart.

– Jeg synes vi fortjener støtte like mye som SV og Sp, nettopp på grunn av rollen vår i kampen mot velferdsprofitørene. Jeg synes argumentasjonen er underlig. Det er ingen tvil om at Rødt og Fagforbundet står på samme side i mange avgjørende stridsspørsmål, sier Moxnes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Norske modellen en vits

For eksempel når det gjelder bølgen av arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og svart arbeid, mener Rødt-lederen.

– Dette er nå er i ferd med å ødelegge hele bransjer, som gjør at den norske modellen er blitt en vits, dessverre, sier Moxnes.

Les også: – Det er visse folk du ikke legger deg ut med

Ventestøtte

En av debattsakene som er ventet å komme opp på landsmøtet i helge n er om partiet skal gå for eller imot kontantstøtte.

– Kanskje er løsningen en slags ventestøtte, hvis målet er å hindre at fattige familier blir fattigere, tenker Moxnes.