Innenriks

Refser hemmelighold i Forsvaret

– I Forsvaret er nok dessverre fortsatt «unntatt offentlighet» og hemmelighold en mer nærliggende tanke enn full åpenhet, sier den ferske Fritt Ord-vinneren Robert Mood.

– Jeg blir både stolt og ydmyk når jeg så hvem som har fått denne prisen før, skriver Robert Mood i en e-post til Dagsavisen.

De siste årene har den erfarne generalløytnanten deltatt i en lang rekke breie offentlige debatter om Norges forsvarsevne, forsvarsbudsjetter, politibevæpning og internasjonale kriser.

I går ble det kjent at han nå hedres med den prestisjetunge Fritt Ords pris for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.

– Jeg har bevisst forsøkt å bidra i debatten om konsekvensene av den forsvarspolitikk som føres, i et språk som er mulig å forstå selv om du verken er offiser, statsviter eller økonom. Dette fordi jeg mener debatten om Norges forsvar er altfor viktig til bare å bli ført, og fullt ut forstått, blant en mindre gruppe spesielt interesserte, sier Mood.

Les også: – Full fart mot kollaps

Offentlighet under press

I begrunnelsen for pristildelingen, skriver Fritt Ord at «Moods mange og debattvekkende bidrag er særlig viktige fordi vi lever i en tid da ytringsmulighetene for ansatte i flere deler av offentlig sektor er under betydelig press».

– Innimellom holder jeg foredrag om erfaringer fra ledelse og krisestyring i andre deler av offentlig sektor. Gjennomgangstonen i dialogen er ofte at det faglige rommet snevres inn og at de ønsker seg frihet fra rapporteringskrav og detaljstyring til å gjøre jobben sin. I Forsvaret er nok dessverre fortsatt «unntatt offentlighet» og hemmelighold en mer nærliggende tanke enn full åpenhet, skriver Mood.

Samtidig mener han takhøyden for å ytre seg i Forsvaret har blitt vesentlig bedre de siste årene.

– Takhøyden har endret seg mye, fra veldig liten, til oppfordring om mer åpenhet fra vår egen statsråd. Det er fortsatt et felt som krever ryddighet for eksempel i betydningen at det er en politisk rolle å bestemme hvor vi skal bidra militært og med hva, mens vår jobb er å gi faglige råd og levere mest mulig operativitet for pengene, skriver han videre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kontroverser

En del av debattene Mood har deltatt i har ikke vært uten kontroverser. I sommer diskuterte han den midlertidige bevæpningen av politiet, og mengden våpentrening for politifolk. Da fikk han beskjed av nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde, om å holde meningene sine for seg selv.

– Jeg har forsøkt å være ryddig i forhold til rollen som offentlig tjenestemann og militær leder. Det har selvsagt enkelte ganger vært utfordrende, men det må jeg tåle når jeg velger å delta, sier Mood.

Prisen er på 400.000 kroner, og deles ut 10. mai.

Mer fra Dagsavisen