Innenriks

Puss opp prisen

Planlegger du å pusse opp til visningen? Pass nøye på. Det er ikke sikkert investeringene dine gir deg høyere salgspris.

Noen strøk maling. Nye fliser. Og null hull. Siw Boine tenker overflate om dagen.

- Nå skal vi selge og flytte fra Bødalen (i Buskerud fylke, journ. anm.) og hjem til Alta hvor vi kommer fra. Vi håper at noen skal synes at huset vårt er så fint at de vil gi litt mer enn det vi ga for det, sier Boine.

Sammen med ektemann John Ingar Ek Boine fyker hun rundt i huset med pussemaskin, sparkel, malerkost og vaskebøtte. De har brukt 10.000 kroner på maling og oppussing. I tillegg kommer mange arbeidsdager. Alt skal være i tipp topp stand når de potensielle huskjøperne kommer på visningsdagen. Men å bygge nytt bad lar de være. Det gjør de rett i.

Ikke krone mot krone

- Det handler om å få fram kvaliteten i boligen du skal selge, sier Bjørn-Erik Øye, partner i markedsanalysebyrået Prognosesenteret.

- Men når du skal «pynte brura», gjør du klokt i å begrense utleggene.

Du får nemlig ikke tilbake investeringene krone mot krone, mener Øye. Fra 1992 og fram til 2010 tredoblet de norske boligprisene seg. Finansiell usikkerhet i Europa og USA til tross, prisstatistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening viste at snittprisen på norske boliger i januar i år var hele 8,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

- Cirka 20 prosent av prisveksten de siste 25 årene kan tilskrives teknisk standardheving, som oppgradering av våtrom og kjøkken. De fleste norske boliger har i dag høy teknisk standard. Når du går fra et fint kjøkken til et enda finere kjøkken, er det ikke sikkert det gir utslag i prisen. Derfor bør du unngå store prosjekter.

Heller ikke eiendomsmeglerne mener man skal bruke for mye penger på oppussing.

Beliggenhet viktigst

- Det er ikke sikkert du får oppussingskronene tilbake. En boligselger kan også gjøre stil- og fargevalg som kjøper ikke liker, sier meglerfullmektig Lars Nerbråten i iHUS. Han sier at i Oslo går oppussingsobjekter til nesten lik høy pris som leiligheter som er i god stand.

- Kan det lønne seg å pusse opp boliger i områder hvor prisveksten ikke har vært så stor?

- Nei, beliggenheten betyr mye mer, sier Øye. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen