Innenriks

Påstand om 21 års forvaring for Philip Manshaus

Aktor la onsdag ned påstand om 21 års forvaring med en minstetid på 14 år for draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22).

Av Dag Kjørholt

– Disse handlingene rokker ved tryggheten vi skal ha i Norge, uavhengig av tro og etnisitet, sa statsadvokat Johan Øverberg da han innledet sin halvannen time lange prosedyre i Asker og Bærum tingrett.

Han betegnet drapet på stesøsteren som en planlagt henrettelse som var rasistisk motivert og beskrev moskeangrepet som et kynisk angrep på fredelige mennesker i et gudshus.

Philip Manshaus er tiltalt for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre i Bærum 10. august i fjor.

Tiltalte har selv under en samtale i Ila fengsel og forvaringsanstalt, der han sitter i varetekt, gitt uttrykk for at han venter 21 års forvaring. Han viste da heller ikke synlige tegn på reaksjon i retten da nettopp denne påstanden ble lagt ned.

Les også: Manshaus-saken: Høy risiko for fremtidig vold

– Ingen skam, ingen anger

Øverberg vektla blant annet at tiltalte ikke har gitt uttrykk for noe skam eller anger for det han har gjort.

– Tvert imot. Han forsvarer handlingene. Han kunne gjort det igjen. Hensynet til overlevelse av den hvite rase betyr mer. Det er hans kyniske avveininger. Denne kampen skal føres med alle midler så lenge det er pust i ham. Det kan jo retten merke seg med hensyn til reaksjonsfastsettelsen, sa han.

Nødretten Manshaus har påberopt seg, avfeide han raskt.

– Det kan ikke føre fram. Det er bare et utgangspunkt for å gi sitt politiske standpunkt, sa aktor.

Statsadvokaten trakk også fram et annet moment – datoen drapet og terrorangrepet fant sted og måten det skjedde på. Dagen etter ville det vært fullt med folk i moskeen.

– Under andre omstendigheter kunne dette endt mye verre. Det er tegnet et bilde av dette som et klomsete terrorangrep, der tiltalte ble avvæpnet av en eldre mann. Denne personen var fast bestemt på å ta så mange liv som mulig, sa han og understreket at det er høy risiko for fremtidig vold.

– Det er sjelden man får så klare ord for pengene, sa aktor.

Breivik-saken trukket inn

Ikke overraskende ble Breivik-saken trukket inn. Begge bistandsadvokater viste til det som skjedde på Utøya da de la fram kravene om oppreisningserstatning på vegne av sine klienter.

– Det er ikke mor som skulle hatt disse utgiftene. Det var Johanne som skulle hatt disse utgiftene på henne, sa stemorens bistandsadvokat Elisabeth Hagen etter å ha gått gjennom utgiftene for blant annet gravferd og gravstein.

Hun påpekte at tiltalte konsekvent unngår å vise følelser, utover å vise følelser når han blir trigget.

– Har tiltalte vurdert konsekvensene for familien? Alle har tapt veldig mye, og mye er ødelagt, svarte hun retorisk på sitt eget spørsmål.

Hennes påstand er at oppreisningserstatning må være på over 400.000 kroner.

Bistandsadvokat Olle Nohlin la ned påstand om 350.000 kroner i oppreisningserstatning for de tre som var i moskeen og en erstatning under dette for forstanderen som kom til unnsetning. Dette fordi han ikke som de tre andre, ble utsatt for drapsforsøk, men terrortrusler.

Mer fra Dagsavisen