Innenriks

Partiene pumper opp til full oljestrid

– Det er en bløff at Sverdrup-feltet vil føre til 51.000 nye arbeidsplasser, sier SV, som i dag stemmer nei til utbyggingen. Desperat kritikk, svarer Høyres Tina Bru.

Bilde 1 av 2

I dag er det duket for den store oljedebatten i Stortinget denne perioden. Det skjer samme uke som både Statoil og National Oil Well Varco Norway melder at de må nedbemanne opp mot 1.500 ansatte grunnet den pågående oljekrisen. De er ikke alene.

Minst 21.438 oljejobber har forsvunnet siden januar i fjor, viser en gjennomgang DNB Markets har gjort.

Når mye ser så svart ut, har det vært en trøst at «den største industriutbyggingen i Norge i moderne tid» er på trappene.

– 4.000, ikke 50.000

Men SV vil stemme nei til utbyggingen. De mener debatten om Sverdrup har vært uærlig og at det nye feltet ikke er redningen for dem som er rammet av oljekrisen.

– Av debatten kan man få inntrykk av at Sverdrup-utbyggingen vil gi 50.000 arbeidsplasser på samme tid. Men her blander man arbeidsplasser og årsverk. Sannheten er at det blir totalt 4.000 varige nye arbeidsplasser i oppstartfasen av Sverdrup-utbyggingen, som vil gå over 12–13 år, sier SVs finanspolitiske talsperson, Snorre Valen.

Han får støtte fra miljøorganisasjonen Bellona, som mener årsverk er en omskriving som skal fungere som lokkemiddel for lokalpolitikere og lokalbefolkning. De mener den samme taktikken ble brukt av tidligere oljeminister Ola Borten Moe (Sp) i debatten om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Desperat

Oljepolitisk talsperson Tina Bru i Høyre rister på hodet av SV.

– Det er den største skivebommen jeg har hørt. Det er legitimt å være uenig i utbyggingen, men uansett hvordan man regner, er det ikke tvil om at Sverdrup-utbyggingen vil ha enorm betydning når det gjelder sysselsettingen, sier Bru.

Hun viser til at selskaper i leverandørindustrien har sagt at de ville risikert konkurs hvis det ikke hadde vært for kontrakten de fikk på Sverdrup-feltet.

– SV prøver nå desperat å ro seg unna hvor totalt uansvarlig det er å si nei til Sverdrup-utbyggingen. Dette er det også uenighet om internt i partiet, sier Bru.

Ifølge Klassekampen var det et mindretall på sju representanter i SVs landsstyre som var imot at SV skulle vende tommelen ned til Sverdrup. 20 stemte for forslaget, og to avsto fra å stemme. SV-ere på Vestlandet har ovenfor Rogalands Avis karakterisert Sverdrup-vedtaket som «patetisk».

Ikke oljekamerater lenger

Bru mener også at Ap har skapt mye usikkerhet rundt hvor de står i oljepolitikken. Det kan se ut som om de bryter ut av oljekameratskapet med Høyre og Frp.

– Jeg er redd Arbeiderpartiet er i ferd med å snu ryggen til de systemene og arbeidsformene rundt oljepolitikken de selv har vært blant arkitektene bak. Den brede enigheten blant de største partiene rundt norsk oljepolitikk utfordres.

Bru viser her til debatten om iskanten og oljeaktivitet i Barentshavet.

– Ved å stemme mot å oppdatere forvaltningsplanen for Barentshavet, skaper de unødvendig usikkerhet for en næring som trenger det stikk motsatte i den situasjonen den står i. Spesielt merkelig blir det når det var den rødgrønne regjeringen som ønsket en oppdatering av forvaltningsplanen for Barentshavet og bedre og nyere kartdata på iskanten. Det har regjeringen nå levert, men nå mener ikke Ap lenger at det er et behov for dette. De vil ikke forholde seg til hvor iskanten faktisk er, men hvor kart fra 1970-tallet sier den er.

– Støre forstår ikke

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre under partiets halvårige pressekonferanse uttalte at «regjeringen ikke forstår Norge» og siktet til at de tar i bruk skattelette som grep for å bedre den økonomiske situasjonen.

– Det mener jeg er en utrolig hul kritikk. Når vi trenger et næringsliv som investerer og trygger arbeidsplasser, er svaret uansett ikke skatteøkning på 12 milliarder, som Ap sier de vil ha. Å øke skattetrykket på bedrifter som allerede har et sterkt kostnadspress, vil bare gjøre det vanskeligere for dem. Det har aldri vært et dårligere tidspunkt å øke skattene på enn nå. Hvis det er noen som ikke forstår Norge, er det derfor heller han, sier Bru.

– Urimelig kritikk fra Sande

I gårsdagens Dagsavisen sa forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi at regjeringen bare sitter og tvinner tommeltotter mens oljenæringen er i krise.

Også det får oljepolitisk talsperson Tina Bru i Høyre til å reagere.

– Det er en helt urimelig kritikk. Vi har lagt til rette for god aktivitet i næringen gjennom forutsigbare rammevilkår. Vi hadde rekordhøy lisensutdeling i TFO 2013 (tildeling i forhåndsdefinerte områder, jou.anm.). Vi har vært krystallklare på 23. konsesjonsrunde. Samtidig har vi vært opptatt av å styrke norsk næringsliv som helhet, sier Bru.

– Å tro at vi løser utfordringen næringen står overfor ved å sette i gang en brønnpluggings-kampanje, blir for lettvint. Men jeg er helt enig i at oljeindustrien har en lys framtid i Norge, og jeg tar gjerne en prat med Sande om hva vi sammen kan gjøre for å sikre næringen for framtida.

Mer fra Dagsavisen