Et norsk Hercules-fly lastes mandag med den første nødhjelpssendingen fra Kirkens Nødhjelp til Nord-Irak.

Norsk nødfly på vei til Nord-Irak

OPPDRAG: Det norske Hercules-flyet som skal bidra med nødhjelp til Nord-Irak er klart.

Flyet lastes mandag med den første nødhjelpssendingen fra Kirkens Nødhjelp. Hjelpepakkene inneholder rent vann, ulltepper og hygienepakker.

Humanitær katastrofe

FN har oppgradert situasjonen i Irak til en humanitær katastrofe på linje med Syria og Sør-Sudan.

– Det er et stort behov for internasjonalt engasjement. Derfor yter Norge betydelige bidrag, og ser på hvordan vi kan gjøre enda mer, sa utenriksminister Børge Brende (H) om saken for to uker siden.

Flyet kan bidra i inntil tre måneder, og deretter vil det vurderes om det er nødvendig å forlenge oppdraget, har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tidligere kunngjort. Bidraget er godkjent i Stortinget, og regjeringen har fått de nødvendige fullmakter til oppdraget.

Danske millitærfly

Amerikanske myndigheter har spurt en rekke europeiske land, samt land i regionen, om støtte. Norge har ikke ønsket å delta militært, men har gitt beskjed om at vi kan bidra på humanitære oppdrag.

I første omgang blir flyet lastet med nødhjelp. Forsvarsministeren har tidligere sagt at også andre former for bistand kan være aktuelt, som støtte til logistikk, kommando og kontroll, vedlikehold, styrkebeskyttelse eller liaisonfunksjoner.

Flere andre land har gitt tilsagn om å også delta i den militære delen av operasjonen. Blant annet besluttet det danske Folketinget forrige uke å sende et militært transportfly for å bidra i kampen mot Den islamske staten (IS) i Nord-Irak.

Sju nye vestlige land har sagt ja til amerikanernes henvendelse om å forsyne kurderne i Irak med våpen. Dette er Albania, Canada, Kroatia, Danmark, Italia, Frankrike og Storbritannia.

Vannrensesystem

Hjelpepakkene skal distribueres gjennom Kirkens Nødhjelp s partner Christian Aid, som allerede er på bakken i Nord-Irak. Det arbeides også med å få et vannrensesystem på plass som vil gi opp til 15.000 mennesker rent vann.

Om lag 700.000 personer er internt fordrevne i Nord-Irak. De bor i parker, kirker, moskeer, på byggeplasser og på skoler, opplyser hjelpeorganisasjonen. I tillegg bor 21.000 allerede i teltcamper. Nye teltcamper er underveis, og de humanitære organisasjonene beskriver behovet som stort.

Vann, mat og husly er de mest prekære behovene. Men det er også store behov for traumehjelp, opplyste generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp nylig.

Mange har flyttet i all hast og sett sine nære bli drept. Ifølge FN har det også kommet meldinger om at kvinner fra minoritetsgrupper er kidnappet og holdt som gisler. (NTB)