Norge og Island bidrar med 64 millioner til vaksinesamarbeidet Covax

Regjeringen har bekreftet overfor vaksinealliansen Gavi at Norge deltar i Covax-samarbeidet for å sikre global tilgang til covid-19-vaksiner.

Bekreftelsen er en oppfølging av brevet Norge sendte 31. august, der regjeringen signaliserte at Norge ville delta i det felles europeiske arbeidet for å sikre alle land tilgang til vaksiner, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Sammen med Island skal Norge bidra med 64 millioner kroner, noe som tilsvarer opsjoner på 2 millioner vaksinedoser. I tillegg bidrar regjeringen med ytterligere 64 millioner kroner for å sette Covax i stand til å kjøpe inn vaksinedosene.

– Samlet vil dette samarbeidet innenfor Act-A og Covax-partnerskapet bidra til en koordinert utrulling av vaksiner i både land som finansierer egne innkjøp, og i land som får bistand i form av vaksiner. Så snart vi har sikret en trygg vaksine som fungerer, må vi sikre at de første dosene som blir tilgjengelige fordeles til helsearbeidere og risikogrupper, samt bli fordelt der de trengs mest av humanitære grunner, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Les også: Brundtland om pandemien: – Vi burde vært bedre forberedt