Innenriks

Noen som passer for en visitt?

Behovet for besøksvenner i Oslo er stort. Over hundre ensomme venter for tiden på at Røde Kors skal finne passende selskap.

Hjemme i leiligheten på Bogerud har Sverre Heggvanger (80) fått besøk av Hege Lossius (25). De ble kjent med hverandre for halvannet år siden gjennom besøkstjenesten til Røde Kors.

– Jeg har vært medlem av organisasjonen siden jeg var liten, og meldte meg på besøksvennkurset fordi det hørtes veldig interessant og givende ut, forteller Hege.

Gjensidig vennskap

Over nykokt kaffe og berlinerboller går samtalen i ett om løst og fast. Da Sverre og Hege ble kjent gikk de ofte turer sammen. Den siste tiden er det blitt til at de møtes hjemme hos ham isteden.

– Jeg sliter litt med hjertet og har veldig tung pust, sier Sverre.

Han forteller at bare en tur ned i butikken er vanskelig og det å dra på dagsenteret er et heldagsprosjekt. Da er det godt å ha en besøksvenn.

– Det oppmuntrer meg veldig å få besøk av Hege, vi prater om alt mulig og tar en kopp kaffe. Det er veldig hyggelig, sier Sverre.

Hege forteller at de har utviklet et godt vennskap.

– Egentlig skal vi møtes annenhver onsdag, men vi møtes nesten hver uke, forteller hun.

Sverre tror han hadde vært mye alene om det ikke var for besøksvenntjenesten.

– Hva skulle jeg ha gjort uten deg, sier han og smiler til Hege.

Alle aldre

For å bli besøksvenn må du gjennomgå et kurs, deretter blir du invitert på intervju. Her har du anledning til å komme med ønsker og forventninger.

– Jeg er glad i å jobbe med eldre og jobbet tidligere som pleieassistent på et pleiehjem. Dette var grunnlag for mine ønsker da jeg skulle bli besøksvenn, sier Hege.

Kort tid etter ble hun presentert for Sverre.

Ensomhet er ikke aldersbetinget, personer ned i 20-årene henvender seg til Røde Kors for å få en å snakke med eller gjøre sosiale ting sammen med.

– Alle aldersgrupper trenger besøksvenner. Det viktigste for oss besøksvenner er å bekjempe ensomheten uansett alder, poengterer Hege.

Hun håper nå at flere vil få kjennskap til ordningen slik at det blir flere tilgjengelige besøksvenner.

Oppfordrer

Det finnes ingen venteliste for besøksordningen, hvem som blir venner avhenger av hvem som passer best sammen. I dag er det 470 besøksvenner i byen, Laila Åteigen ved Oslo Røde Kors oppfordrer nå flere til å ta kontakt.

– Vi trenger besøksvenner til begge kjønn, alle aldere og i alle bydeler, sier Åteigen.

Hun forteller videre at det å være besøksvenn er mindre krevende enn folk tror. Det dreier seg om fire timer i måneden, fordelt på to møter.

Nye kurs starter opp igjen over nyttår. Datoen er ennå ikke fastsatt, men det vil bli avholdt tre kurs neste halvår, informerer Åteigen.

Mer fra Dagsavisen