Innenriks

- Nødnettet kan 
bygges ut raskere

SIKKERHET: Generalsekretæren for IKT Norge, Per Morten Hoff, mener eksisterende telenett kan brukes for å få nødnettet på plass raskere.

- Utbyggingen kan forseres vesentlig dersom Nødnettet samarbeider med kommersielle nett. Aktører som Telenor, NetCom, Tele2, Ice samt lokale nett har 97 prosent arealdekning i Norge i dag, forklarer Hoff. Generalsekretæren i IKT Norge mener flere nett også kan være en egen sikkerhet under krisesituasjoner.

Ikke i bruk

Det er fortsatt et åpent spørsmål hvordan helikopterulykken tirsdag kunne skje. Det er kommet fram at lokale polititjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt prøvde å komme i kontakt med helikoptermannskapet for å vise dem til en trygg landingsplass. Nordre Buskerud har ikke tatt i bruk nødnettet, og klarte ikke å få kontakt.

Helikoptermannskapet har seks ulike radiosamband å forholde seg til, inkludert det digitale nødnettet. De valgte å lande uten å ha fått kontakt med noen på bakken. Helikopteret traff dermed høyspentledninger og havarerte. To personer omkom.

For sent å skrote

Hoff understreker at han ikke tar stilling til hvordan denne ulykken kunne skje, men mener hendelsen understreker alvoret i stasjonen med å ikke ha et fungerende nødnett på plass.

- Jeg har vært motstander av Tetra-teknologien som ligger bak nødnett-utbyggingen, fordi jeg mener den er utdatert lenge før nettet er ferdig utbygd. Men jeg erkjenner at det er for sent å skrote nødnettet nå. Men vi må gjøre det beste ut av dette, og få et mest mulig stabilt nødnett raskest mulig. Da kan vi gjøre som Storbritannia, og også satse på de kommersielle aktørenes nett, sier Hoff.

Flere milliarder

I dag er det digitaliserte nødnettet budsjettert til å koste seks milliarder kroner, men Hoff tror det vil bli brukt enda flere milliarder før vi har et fullt utbygd nett i 2015.

- Mye rart er gjort underveis, og mye penger er brukt. Men skal vi i framtida unngå misforståelser om hvilke sambandskanaler som er i bruk under en krisesituasjon, må vi få på plass et velfungerende nødnett fortest mulig.

Han mener det burde vært større mulighet for å komme med innspill underveis i prosessen; de som jobber med nødnettet ute på åstedene, har kritisert opplegget mye men blir i liten grad lyttet til, mener han.

- Utfordrende oppgave

Justisdepartementet mener det vil være vanskelig å bygge ut hele landet samtidig.

- Utbygging av et landsdekkende og fullskala radionett er en utfordrende oppgave, og det ville vært svært vanskelig å bygge ut hele landet samtidig, mener Trond Øvstedal, senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, og legger til at det hele tiden har vært planlagt med å bygge ut og ta i bruk nødnettet trinnvis i de ulike politidistriktene.

Han understreker at de lokale nødetatene har et selvstendig ansvar for å etablere planer og rutiner for bruk av de kommunikasjonsløsninger som de til enhver tid har.

- Når Nødnett nå bygges ut i resten av landet, skal nødetatene ha tiltak og rutiner for å sikre radiokommunikasjon mellom brukere i utbyggingsfasen til Nødnett, både internt i egen organisasjon og med de andre nødetatene. Dette legges inn i innføringsplanene for hvert distrikt.

samfunn@dagsavisen.no

Nødnett

Etter nesten ti år med utredninger bestemte Stortinget i 2004 å etablere et landsdekkende digitalt radionettverk for nød- og beredskapsetater.

Ifølge de første utbyggingsplanene fra 2005, skulle nettet bygges ut i to trinn og innen utgangen av 2009.

Utbyggingen av første trinn ble forsinket, og Stortinget fattet i 2011 vedtak om utbygging i resten av Fastlands-Norge.

Planen er nå at hele landet skal være ferdig utbygd innen utgangen av 2015.

Etter terroraksjonen på Utøya 22. juli 2011 kom det fram at manglende samband var utfordrende for politiaksjonen. Politiet i Nordre Buskerud har fortsatt de samme problemene med å kommunisere med andre nødetater og andre distrikt ettersom de ikke har tilgang til nødnett.

Kilde: Dagsavisen/Direktoratet for Nødkommunikasjon

Mer fra Dagsavisen