I Sør-Norge blir det mørkere kvelder med nattefrost de nærmeste dagene. Men utover i neste uke blir været mildere igjen, ifølge Meteorologisk institutt. FOTO: ALEKSEI/PHOTOS.COM

Når nettene blir lange

OG KULDA SETTER INN: Kle deg for nattefrost hvis du skal ut i mørket. Og husk refleks!

Høstmørket nå i oktober gjør det farligere å ferdes på veiene, både for gående og kjørende. Trygg Trafikk og Vegvesenet arrangerte i går Refleksdagen for å få flest mulig til å huske å ta på seg refleks når de er ute i trafikken i høstmørket. Målet for Refleksdagen er at 40 prosent skal bruke refleks. Tellinger i fjor viste at kun 29 prosent av den voksne befolkningen gjorde det.

Den kommende uka kan bilistene vente seg glatte veier i tillegg til mørke kvelder.

 

Ganske bra i sør

I dag og i morgen ser værutsiktene ganske bra ut i Sør-Norge. I morgen begynner det å skye til, først lengst i sør, og etter hvert brer det seg nordover. Søndag får Agder og Østlandet opp mot Oslofjorden litt regn.

- I høyereliggende strøk vil det komme sludd og snø av og til. Men det blir ikke så store mengder, forteller statsmeteorolog Arild Mentzoni.

Han legger til at det lenger nordover på Østlandet og på Vestlandet blir opphold og til dels pent vær.

- Men vi må regne med nattefrost i store områder, både på Østlandet og i indre strøk på Vestlandet, sier han.

 

Mildere og regn

I Sør-Norge blir været mildere utover i neste uke, samtidig som nedbørsområder kommer inn og gir regn både på Øst- og Vestlandet.

- Etter søndag er det slutt på nattefrosten. Da kommer skyene, og det blir mildt i hele Sør-Norge. Temperaturen vil variere, men kan komme opp i 10-12 grader på dagen. Det blir regn utover i uka, og den milde temperaturen gjør at snøgrensen flytter seg. Vi må langt opp i fjellet før nedbøren kommer som snø, sier statsmeteorolog Mentzoni ved Meteorologisk institutt.

 

Snøbyger

Møre og Romsdal og Trøndelag får ganske fint, men kjølig vær søndag. Lenger nordover blir det nedbør. I Nordland bedrer været seg gjennom helgen, og søndag og begynnelsen av neste uke kan gi sol og ganske godt vær.

Vinteren begynner å overta deler av landet. I Troms og Finnmark blir det noen snøbyger, særlig i ytre strøk. På kysten av Finnmark blir det vind som kan komme opp i liten storm.

De første dagene av neste uke skyer det til i Nordland, og fra onsdag kan det blir regn, mens været kortvarig blir lettere i Troms og Finnmark. Det kommer nedbør både i form av snø og regn. Temperaturen blir høyere i Nord-Norge mot slutten av neste uke. (NTB)