Innenriks

Nå sier damene stopp

STREIK: - Vi registrerer en forskjellsbehandling av kvinnedominerte yrker til fordel for mannsdominerte yrker, sier HK-leder Trine Lise Sundnes. Både de vaskeriansatte og de butikkansatte streiker for damene.

- Denne streiken ser vi på som en veldig viktig likelønnsstreik, og som en hjelp til dem som ligger på aller laveste lønnsnivået, sier leder i Industri og Energi, Leif Sande.

I går tok de 190 vaskeriansatte ut i streik etter brudd i meklingen med Norsk Industri. I en næring med stor overvekt kvinner og mange ufaglærte og lavlønte ansatte ønsket Industri og Energi seg en mulighet til å regulere lønnsnivå også i mellomoppgjør for de vaskeriansatte. Det ville ikke motparten gå med på.

- Vi får gjerne gode tillegg i hovedoppgjørene, men så forsvinner det i mellomoppgjøret. Det har vi sett oss lei på. Vi vil kunne forbedre avtalene i hovedoppgjørene, og kunne vedlikeholde i mellomoppgjør, sier Sande.

Ifølge IE-lederen tjener de vaskeriansatte 80 000 under gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Forskjeller

Fra før streiker også butikkansatte. Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes sier at de 72 prosent damene i butikkene forlanger de samme betingelsene som de 96 prosent mennene i Transportarbeiderforbundet fikk da de landet årets tariffoppgjør i forrige uke.

- Vi gikk inn i mekling for å harmonisere de to tariffavtalene for dette området. Det tilsvarende gjorde transportarbeiderforbundet. De kom til enighet med NHO om en likelønnsgaranti som over tid vil harmonisere avtalene. Vi har krevd det samme, sier Sundnes.

Hun mener at når et mannsdominert yrke får på plass en slik avtale, men ikke et kvinnedominert yrke, er det en tydelig forskjellsbehandling fra arbeidsgiversida. Handel og kontor vil blant annet endre det statistiske grunnlaget for beregningene.

- Vi blir møtt med at vi ikke kan ha det samme statistiske grunnlaget som blant annet oljearbeiderne er en del av. Det prinsippet solgte de tre dager før meklingen med oss til en sterkt mannsdominert gruppe. Jeg kan ikke se annet enn at de forskjellsbehandler kvinnerike og mannsrike grupper i den samme ordninga, sier Sundnes.

Velte bedrifter

NHO på sin side mener Handel og Kontor ber om altfor mye, og går langt ut over rammene til frontfaget. De frykter for at skjøre småbedrifter vil lide dersom de ansatte får et solid lønnshopp.

Det kontrer Sundnes med at de har tilbudt en langsiktig opptrappingsplan.

- Vi er åpne for å diskutere lengden på trappa hvis de trenger lengre tid enn transportarbeiderne har. Det er prinsippet vi streiker for, ikke fordi vi ønsker å velte bedrifter, sier Sundnes.

I dag er det ei uke sida butikkstreiken ble et faktum. Og det ser ikke ut til å gå mot en løsning med det første.

- Det er ikke kontakt mellom partene. Vi er innstilt på å holde ut lenge, sier Sundnes.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen