Politikk

Nå kan du avsløre politikernes løftebrudd

Hver eneste valgkamp pøser politikerne ut små og store løfter. Nå skal det gjøres lettere å avsløre om de faktisk blir holdt.

Alt de folkevalgte sier og stemmer på, områder som sykehuskøer, skolepolitikk eller asylsaker, er i utgangspunktet offentlig tilgjengelig informasjon. Det betyr ikke at all informasjonen er lett tilgjengelig. Slett ikke.

I 2012, når to millioner nordmenn er innom Facebook hver dag, er det fortsatt vanskelig å finne ut hva stortingsrepresentantene faktisk stemmer i konkrete saker. Det vil et knippe unge gründere nå gjøre noe med.

- Mens det er mye snakk i media om at politikerne har gjort det ene og det andre, er det ganske vanskelig og lite tilgjengelig for folk flest å se på hva de faktisk har gjort, sier statsviter Daniel Rees til Dagsavisen.

Han er en av initiativtakerne bak nettsiden «Holder de ord» (www.holderdeord.no), som de håper skal bli et redskap for lettere å kunne sjekke om politikerne faktisk holder løftene sine.

Skal lage oversikt

Nylig vant de unge gründerne en reklamekampanje verdt millioner (se faktaboks). Nettsiden, som enn så lenge drives på frivillig basis, er blant annet inspirert av britiske «They work for you», og skal være ferdig til bruk i valgkampen 2013. Først om fremst ønsker «Holder de ord» å gi en lett tilgjengelig oversikt over hva en stortingsrepresentant har stemt i forskjellige saker. De skal gruppere avstemninger som handler om samme tema, for eksempel «Krigen i Afghanistan», slik at det blir mulig å se hva en avstemning faktisk har dreid seg om. Så skal dette linkes opp mot utdrag fra partiprogrammene, også systematisert etter tema, slik at man selv kan se hvilke løfter som har blitt gitt opp mot temaet det stemmes over.

Det neste punktet på lista blir å lage oversikt over medieutspill, løpende løfter og utsagn i debatter og se hvorvidt de stemmer med virkeligheten.

- Vi kommer ikke til å lage en vurdering av hvert enkelt løfte, om det har blitt holdt eller ikke. Men vi vil samle informasjonen på ett sted og gjøre det enkelt for alle å få oversikt. Vi vil at det skal være et verktøy som folk kan stole på og som er riktig og gjenkjennbart, også for aktive politikere, sier han.

Tror det kan vekke velgerne

Et valg handler om å høre på hva partiene sier og bestemme seg for om man er enig i det de står for. Men en annen viktig side ved å velge er å holde dommedag over dem de valgte sist. Det mener valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo, som er blant dem som har gitt gründerne råd.

- At man skal kunne etterprøve er en veldig viktig del av demokratiet. Den kontrollfunksjonen glemmer man ofte i en valgkamp, sier Aardal.

Han har stor tro på at et slikt prosjekt kan bidra til at velgerne blir mer interesserte.

- Ja, absolutt! I debatter prøver politikerne ofte å slå hverandre i hodet med hva man har gjort eller ikke gjort før. Det er en krevende oppgave for en leser, seer og lytter å skille dette. Å gjøre informerte valg er en helt sentral del av et demokrati. En instans som dette kan bidra til å øke informasjonsnivået hos velgerne, sier han.

Han understreker at det er viktig at organisasjonen er etterrettelige og klarer å skille mellom synsing om hva partiene står for, og hva de faktisk står for.

- Noe av problemet er at løfter og partiprogrammer ofte er veldig vage, og det blir vanskelig å finne et fasitsvar på om man har oppfylt det eller ei. Hvis man blir sett på som ideologisk vinklet risikerer man at de som står for et annet politisk syn bare dropper å ta det seriøst, sier han.

Fornøyde politikere

Frp-er Ketil Solvik Olsen er en av politikerne som har vært med på å gi gründerne råd i prosessen. Han mener prosjektet er kjempeviktig.

- De prøver å løfte seg over om man er enig eller uenig i løftene, og heller vurdere om man kan stole på at de er fulgt opp. Da er det bedre å høre på en politiker som lover mindre, men gjør det han sier, mener Olsen.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er positiv. Hun sier at hun som politiker ofte er frustrert over at folk ikke blir konfrontert med utspillene og stemmegivningen sin.

- Jeg liker alle slike tiltak. Dess flere vi har som analyserer politikk og som går oss etter i sømmene, jo bedre er det for den offentlige debatten. Jeg håper det kan bidra til at man skjerper seg på at det man sier man mener - og hva man faktisk mener - er det samme. Jeg håper det kan hjelpe velgerne også. Programmene i dag er i ferd med å bli en katalog, og ikke et hjelpemiddel til velgerne for å hjelpe dem med å skjønne hva de prioriterer, sier hun.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Tips oss!


Vi trenger deg! Dagsavisen vil ha din hjelp til å se om politikerne holder ord.
Det mangler ikke på løfter i politikken. Ikke minst møtes vi av både store og små løfter foran lokal- og stortingsvalg. Det er viktig at politikerne presenterer løfter, fordi de forteller oss noe om hva politikerne vil gjøre. Men det er samtidig viktig å kunne gå politikerne etter i sømmene, og se hvorvidt løftene faktisk blir holdt. For å klare det trenger vi din hjelp. Informasjonsstrømmen er stor. Selv om informasjonen er tilgjengelig kan det være komplisert å finne fram. Vi ønsker derfor at du skal gi oss beskjed om du finner eksempler på løfter som ikke er holdt, enten det er via nettsteder som «Holder de ord» eller andre steder. Tips oss på ­samfunn@dagsavisen.no

Lykke til!

Kaia Storvik, sjefredaktør Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen