Politikk

Moe splitter partiet i to

LEDERSTRIDEN: Velges eller vrakes? Uansett om nestleder Ola Borten Moe fortsetter eller ikke vil Senter­partiet være dypt splittet.

De siste dagene har konfliktnivået i Senterpartiet nådd nye høyder. I en lukket Facebook-gruppe for Sp-medlemmer har tonen i diskusjonene om ledervalget vært så hard at flere har meldt seg ut av gruppa i protest.

- Det er leit og frustrerende at vi ikke får konsentrert oss om politisk arbeid, sier Anne Beathe Tvinnereim til Dagsavisen.

Sentralstyremedlemmet er en av flere som pekes på som en mulig ny nestleder i partiet.

Les også: Flere vraker Borten Moe

Ny ledelse

Senterpartiet mistet regjeringsmakten i høst etter å ha gjort sitt dårligste stortingsvalg noensinne, med 5,5 prosents oppslutning. Siden har debatten rast internt om hva som gikk galt. I Sps egen «havarikommisjon» ble samarbeidsproblemene i ledelsen pekt på som en av årsakene til valgnederlaget. Etter massivt press valgte Liv Signe Navarsete å trekke seg som partileder. Nå kjemper flere i partiet for at også nestleder Ola Borten Moe - som skal ha vært en del av samarbeidsproblemet - også må gå.

Ifølge Aftenposten vil ni fylkeslag (120 mandater) vrake Moe. Åtte fylkeslag (136 mandater) vil beholde ham. De som vil vrake nestlederen skal mangle om lag 34 av totalt 307 mandater - mens de som vil beholde ham mangler 18 mandater for å få flertall. Partiet er altså delt på midten.

Dagsavisen har snakket med flere kilder i Senterpartiet som beskriver stemningen som både agitert og fortvilet.

På det ekstraordinære landsmøtet 7. april skal både ny ledelse og sentralstyre velges. Valgkomiteen hadde i går møte, og skal legge fram sin innstilling 20. mars.

Splittet innstilling

Etter det Dagsavisen kjenner til, tyder mye på at valgkomiteen går mot en delt innstilling. Da blir det i så fall opp til landsmøtet å stemme over hvilken ledelse de ønsker seg. Spørsmålet er om noen tør å stille mot Ola Borten Moe i en kampvotering. Det gjør at de andre foreslåtte nestlederkandidatene, som Anne Beate Tvinnereim, Janne Sjelmo Nordås, Kjersti Toppe eller Jenny Klinge kan måtte stille mot ham. Men det spørs det om de vil. Tvinnereim vil ikke kommentere om hun har bestemt seg for å si ja til et mulig nestlederverv, men tror hele partiet gleder seg til å brette opp ermene når støyen har lagt seg.

- Da må både ny ledelse og hele organisasjonen konsentrere seg om en ting: å spille den nye lederen god, sier hun.

Avviser splittelse

Uansett hva valgkomiteen lander på, vil det sette partiet i en svært vanskelig situasjon: Får Moe fortsette, blir halve partiet skuffet. Det samme skjer om han vrakes. Den eneste måten problemet ville blitt løst er om Moe selv trakk seg, peker en kilde på. Det er imidlertid lite som tyder på at det vil skje.

Selv skrev Moe tirsdag en kronikk i Nationen hvor han avviser at partiet er splittet. I går fikk han støtte fra tidligere leder for Senterungdommen, Sandra Borch, som på Facebook påpeker at Moe har lagt ned en enorm innsats for partiet de siste årene.

Maktspill i kulissene

Bråket i partiet har av Jenny Klinge blitt sammenlignet med det kyniske maktspillet i den politiske TV-serien «House of Cards» - eller «House of Sp», som hun omtalte det.

Nylig sendte tidligere generalsekretær Steinar Ness et brev til Nord-Trøndelag Senterparti hvor han gikk hardt ut mot Moes tidligere politiske rådgiver, Ivar Vigdenes, som han mener har jobbet aktivt for å svekke Liv Signe Navarsete. Brevet ble tolket som klare kuppanklager mot Moes nærmeste rådgiver og allierte. I går ville imidlertid ingen møte Ness til debatt i politisk kvarter.

Tidligere har TV 2 meldt at Vigdenes var sentral i trønderopprøret mot Navarsete. I januar stilte Senterpartiets 14 ordførere fra Nord-Trøndelag seg samlet bak et brev som kritiserte Navarsete, og flere ba henne gå av - brevet ble ført i pennen av Ivar Vigdenes.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen