Innenriks

Milliardene rullet – kostbare vedtak på Ap-landsmøtet

Arbeiderpartiet har meislet ut politikken de skal gå til valg på de neste fire årene. Det ble dyrt.

– Noen forslag har vi sagt nei til, selv om de er svært gode. Det er fordi vi går inn i en tid der det økonomiske handlingsrommet blir trangere, sa leder av redaksjonskomiteen Hadia Tajik til Ap landsmøtet på lørdag.

Da hadde allerede redaksjonskomiteen strukket strikken langt. Dette er gruppa som har ansvar for å avgjøre hvilke av de mange hundre forslagene fra partiets delegater som kommer med i programmet.

Kommentar: K for Kompromiss (Hege Ulstein)

2 prosent til forsvar

Langt ut i de små timer ble det finregnet på bakrommet på om summen av vedtak var forsvarlig.

En stor utgiftspost er Forsvaret, og her fikk Ap et mer forpliktende vedtak enn ledelsen nok hadde ønsket. I dag bruker vi rundt 51 milliarder på forsvar. Det utgjør 1,6 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

– For Forsvaret er målet at 2 prosent skal gå til forsvar innen 2024. For neste periode innebærer det en opptrapping på 2 milliarder årlig i tråd med langtidsplanen for Forsvaret, forklarer finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen (Ap).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bistandsprosenten

En annen stor utgiftspost er bistandsprosenten.

– Nå ligger samlet bistand i underkant av 35 milliarder kroner, som utgjør 1 prosent av BNI-anslaget for 2017, sier Marthinsen til Dagsavisen.

At én prosent av BNI (bruttonasjonalinntekten) skal gå til bistand ble innført under den rødgrønne regjeringen, og er noe Ap vil holde fast på.

Les også: Slik skal Ap stige til topps

Lærermilliard

Vedtaket om lærernorm er blant de potensielt kostbare. Men akkurat hvor høye kostnadene ved lærernorm blir, avhenger av hvordan normen spesifiseres, forklarer Marthinsen.

– Både dette og formuleringen med digitale læremidler er formulert slik at innsatsen kan tilpasses det økonomiske handlingsrommet vi ender opp med å få. Men vi har gitt et konkret løfte om opptrapping på én milliard til tidlig innsats, hvor pengene vil gå til å øke lærertettheten i 1.-4. klasse.

Portrett: Anette Trettebergstuen: Gaselle i ulveland

Mer fra Dagsavisen