Innenriks

Lufta blir for flere

Bylufta vil forbli helsefarlig, selv om klima- og miljøministeren skjerper grensene for svevestøv, påpeker både SV og Naturvernforbundet.

I Dagsavisen 15. mai fikk klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) kjeft av SVs Heikki Eidsvoll Holmås for ikke å ha fulgt opp faglige råd om farlig svevestøv.

– I februar 2014 anbefalte Miljødirektoratet, Vegdirektoratet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet å stramme inn grensene og målene for svevestøv med virkning fra 1. januar 2015. En ekte miljøminister ville tatt grep med en gang, men Sundtoft har ikke gjort noen ting, uttalte Holmås.

I går ble det slutt på denne passiviteten. Sundtoft opplyser nå at hun vil handle, fordi forskning viser at svevestøv har negative helseeffekter ved langt lavere konsentrasjoner enn man tidligere har trodd.

LES OGSÅ: Spørretime med Heia Sundtoft

– Tragisk og uakseptabelt

– Vi følger derfor opp anbefalingene vi har fått og innfører reglene fra 2016, opplyser Sundtoft til NTB.

Reglene hun henviser til innebærer blant annet at grenseverdien på årsbasis for grove støvpartikler, skjerpes fra 40 til 25 mikrogram per kubikkmeter.

Grenseverdiene kan bli ytterligere skjerpet fra 2020.

Holmås er likevel på ingen måte imponert.

– Det er tragisk med en miljøminister som bruker ett år og 83 dager på å handle. Det gjør at skjerpelsen av grensene nå er ett år forsinket, sier han.

Samtidig etterlyser Holmås mer framtidsrettet handling.

– Det er uakseptabelt at Sundtoft ikke varsler nye skjerpelser fram mot 2020, slik fagetatene rådet til. Skal vi nå målet om at ingen i Norge skal dø eller få helseplage av luften, må grensene skjerpes mer i årene som kommer. De nye 2016-grensene vil fremdeles tillate luft som fører til helseskade, påpeker Holmås.

Det samme gjør Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken.

– Nå må norske byer sette hensynet til folks helse først. Da må de sette i verk tiltak som reduserer den helseskadelige luftforurensningen langt mer enn regjeringen nå foreslår. For heller ikke de nye kravene gir oss ren nok luft. Flere steder vil fortsatt slite med helseskadelig luftforurensning selv om de nye kravene nås, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Tøffe tiltak

Storbyene kan bli nødt til å iverksette mange tøffe tiltak for å klare å redusere luftforurensningen i tråd med de nye grenseverdiene. Eksempler på dette er lavere fartsgrenser, mindre piggdekkbruk, krav om partikkelfilter på anleggsmaskiner og utskifting av gamle ovner. Som Dagsavisen har skrevet før, er også lavutslippssoner et høyst aktuelt tiltak, noe blant annet Oslos byråd for samferdsel og miljø, Guri Melby, har bekreftet.

– Mange norske byer må nå legge seg i selene for å sikre innbyggerne renere luft. Det er meningsløst når folk som blir syke av luftforurensningen, blir bedt om å holde seg innendørs så bilene kan komme fram, sier Haltbrekken.

LES OGSÅ: Avviser advarsler om farlig luft

LES OGSÅ: SVs veiultimatum til Ap

Mer fra Dagsavisen