Innenriks

Lojalitet sterkere enn loven

Advokat Nils Aga er frimurer av tredje høyeste grad i Norge. Han forteller at han flere ganger har opplevd at frimurerbrødre forventer særbehandling i retten.

Bodø-advokaten Nils Aga (58) er frimurer av grad IX tredje høyeste grad iNorge.

– Enkelte tror de kan bruke frimureriet til å slippe lettere unna og noenreagerer dersom man går til sak mot «brødre» sier han til Dagsavisen.

Fikk klar beskjed

Han har opplevd at andre frimurere har forventet å få særbehandling av ham iretten på grunn av deres «felles brorskap».

– I en sivilrettslig gjeldssak jeg førte mot en annen frimurer mentemotparten at det ikke var nødvendig av meg å gå så hardt ut mot ham. «Vi varda i losjen begge to» sa han.

Mannen fikk klar beskjed om at jeg ikke ville la dette påvirke mitt arbeid.

– Er det vanlig å bruke frimurerstatusen til å oppnå fordeler i retten?

– Nei jeg vil ikke betegne det som vanlig selv om jeg flere ganger haropplevd at enkelte har prøvd seg på det.

– Er det vanlig å bruke frimurerstatusen til å komme seg fram i andresammenhenger i samfunnet?

– Det kan være en fordel å være frimurer om man flytter til et nytt sted ogmå bytte nettverk. Da kan lokale frimurere være døråpnere i den nyetilværelsen.

Lojalitetskonflikt

Professor og sosialantropolog Eduardo Archetti ved Universitetet i Oslomener det kan være duket for lojalitetskonflikt når advokater er frimurereog blir motparter i rettssalen.

– Frimurerordenen er en organisasjon som lager sterke bånd mellommedlemmene. Disse båndene kan selvsagt misbrukes til tjenester som liggernært opp mot korrupsjon. Medlemmene kjenner hverandre godt og hjelper ogstøtter hverandre sier Archetti.

I norsk rettsvesen kan søskenbarn bli erklært inhabile dersom de erinvolvert i samme sak. Frimurere kaller hverandre brødre.

– Kan det i gitte tilfeller skje at lojaliteten frimurere imellom ogsågår foran norsk lov?

– Min far i Argentina var lege og frimurer. Jeg tror nok han valgtelegeverdiene foran lojalitetsbåndene til losjebrødre. Forhåpentlig haradvokater samme innstilling. Mye av prestisjen i frimureriet ligger i det åha en samfunnsverdi å framstå positivt. Da er en korrupsjonsanklage uheldig.

Over 5 prosent

I Norge finnes det i overkant av 17.000 frimurere. Av 4.645 mannligemedlemmer i Den Norske Advokatforening er 258 frimurere. Det er mer enn 5prosent.

– Hva kommer det av at så mange advokater er frimurere?

– Historisk sett er det et yrke som har akkumulert mye makt og prestisje ogsom har vært forbeholdt eliten. Det er slike mennesker Frimurerordenenønsker å innlemme i sin organisasjon sier Archetti.

Slipper ikke brorskapet

Advokat Nils Aga er sjelden i losjen mer enn en gang i året men vil ikke gislipp på frimurertilhørigheten på grunn av jobben sin.

– Ser du at det kan oppfattes som uheldig for brukere av rettsvesenet atså mange advokater er frimurere?

– Det må være opp til hver enkelt om de vil stole på advokater eller ikke.Sånn er det bare. De fleste vet ikke hva frimureri handler om og det erheller ikke slik at vi frimurere vet alt om frimureriet. Informasjonen vifår avhenger av graden vi har. Losjens regler må holdes hemmelig ellershadde ikke ordenen hatt noe poeng overhodet mener Aga.

Mer fra Dagsavisen