Innenriks

Like uavklart som før

Den rettsmedisinske kommisjon mener den nye sakkyndigrapporten om Anders Behring Breiviks ikke tar hensyn til at Breivik kan ha tilpasset sine forklaringer.

Overraskelsen var stor da dommer Wenche Elizabeth Arntzen på slutten av rettsdagen i går leste opp konklusjonen til Den rettsmedisinske kommisjon. Den nye sakkyndig-rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig ble ikke umiddelbart godkjent. Kommisjonen mener at rapporten har store mangler på fire vesentlige områder.

- Vi vil ha tilleggsrapporten ferdig i løpet av uka, sier psykiater Agnar Aspaas til Dagsavisen.

Han og Tørrissen vil nå ta en pause fra observasjonen av Breivik i retten mens de jobber med den nye rapporten.

Overraskende

- Dette var meget overraskende. Det hadde ikke vært noe i veien for at kommisjonen hadde godkjent begge rapporter, sier psykolog Pål Grøndahl som følger rettssaken.

Han understreker at rapporten ikke er underkjent, og at det ikke er uvanlig at det bes om tilleggsrapporter.

- Det skjer i vel 30 prosent av sakene, sier han.

Den rettsmedisinske kommisjon mener at den over 300 siders rapporten til Aspaas og Tørrissen svikter metodisk på fire områder: Når de konkluderer med at Breiviks forestillinger er virkelighetsforankret, har de ikke tatt høyde for at han kan ha tilpasset sine utsagn til undersøkelsessituasjonen. Med det kan konklusjonen være «falsk negativ», som det heter på fagspråket.

Kommisjonen mener også at de nye sakkyndige ikke har tatt hensyn til at Breivik har besvart testene om personlighetsforstyrrelser strategisk, og ber om en ny skjønnsvurdering av svarenes gyldighet.

Sist, men ikke minst, mener kommisjonen at det er uheldig at de sakkyndige ikke har innhentet egne opplysninger om Breiviks funksjon fra barn til voksen, og i den perioden han i voksen alder bodde hos moren sin.

Breivik har i liten grad ønsket fokus på bekymringer som allerede ble beskrevet om ham som fireåring. Selv om Aspaas og Tørrissen har hatt tilgang til de samme helseopplysningene som psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, har de ikke gjort egne intervjuer.

Psykologen som undersøkte Breivik mens han, søsteren og moren var innlagt på Statens Senter for Barne- og Ungdomspsykiatri, er nå frafalt som vitne. Det var bistandsadvokatene som ønsket å høre ham.

Ikke hensiktsmessig

- Vi mener ikke det er hensiktsmessig å føre ham som vitne, all den tid vi går for at Breivik er tilregnelig, sier advokat Geir Lippestad.

I rapporten fra barnepskologen står det blant annet at Breivik allerede som fireåring virket følelsesmessig flat, viste lite empati, hadde dårlig evne til å sette ord på følelsene sine - og virket aggressiv.

To av sju medlemmer av kommisjonen ønsket i tillegg å få psykiater til å vurdere det store avviket mellom hvordan Breivik har fungert sosialt i observasjonstida, sammenlignet med hans manglende følelsesmessige reaksjoner når han snakker om drapshandlingene 22. juli. De mener at avviket kan ha en betydning for diagnosen hans.

Aktor Inga Bejer Engh innrømmet i går at det er en krevende øvelse å starte en omfattende straffesak uten at tilregnelighetsspørsmålet er avklart.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen