Natur og Ungdom sperrer veien opp til Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. FOTO: KARIANNE OPGÅRD ANDERSEN/NATUR OG UNGDOM

Lenker seg fast mot dumping i Førdefjorden

Natur og Ungdom har sperret veien opp til Enge­bø­fjellet ved Førdefjorden, der Nordic Mining denne uka skal starte prøveboringer.

Natur og Ungdom har sperret veien opp til Enge­bø­fjellet ved Førdefjorden, der Nordic Mining denne uka skal starte prøveboringer.

– Nordic Mining og regjeringen får ikke spille russisk rulett med livet i fjorden på vår vakt. Vi vil gjøre det vi kan for å stoppe prøveboringene, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær i en pressemelding.

Gruveselskapet Nordic Mining har fått tillatelse til å utvinne mineralet rutil fra Enge­bø­fjel­let i Sogn og Fjordane. Planen er at avfallet skal dumpes i Førde­fjorden. En rekke miljøorganisasjoner og politikere har kalt dette en miljøskandale.

LES OGSÅ: Nyvalgt Natur og Ungdom-leder Ingrid Skjoldvær skal redde fjordene

Natur og Ungdom blok­­kerer veien i håp om å hindre anleggsmaskinene og personellet i å komme seg opp på Engebøfjellet.

– Dette er en forsmak på ak­sjonene Nordic Mining kan vente seg om de får sette i gang med gruvedrift, sier Skjoldvær.

Nordic Mining tar aksjonen med ro og er ikke provosert over ungdommene som blokkerer veien, skriver Bergens Tidende.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– De gjør det de mener er riktig, og de er flotte og engasjerte ungdommer. Vi har hatt god kontakt med dem og foretar oss ikke noe. Vi har fått de nødvendige godkjenningene og skal i gang med prøveboring og gjøre våre analyser.

Det er lenge før det blir snakk om industriutbygging her, sier Ivar S. Fossum, administrerende dir­ek­­tør i Nordic Mining, til avisen.
Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet har advart mot planene. Det har også Miljødirektoratet gjort, men etter en samlet vurdering konkluderte direktoratet med at fordelene gruvedriften gir for samfunnet, er større enn ulempene for miljøet.