Innenriks

Laveste lønnsvekst på 25 år

Økonomer i DNB og Nordea spår en reallønnsvekst på 0,5 prosent.

Bilde 1 av 2

Det har sjelden vært så stor enighet i forkant av et lønnsoppgjør, som da LO-sjef Gerd Kristiansen i går overleverte sine krav til NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Begge parter maner til at årets oppgjør skal bli moderat.

– Vi deler virkelighetsbilde, og da er det også lettere å være samstemt, sier Skogen Lund til NTB.

0,5 prosent økning

Årets lønnsoppgjør vil gi den laveste lønnsveksten i Norge på 25 år. Det tror sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum.

DNB Markets har anslått en lønnsvekst på 3,1 prosent og en prisvekst rundt 2,5 prosent. Inntreffer dette, blir den reelle økningen i lønnsveksten på under en halv prosent.

– Da blir det et veldig moderat oppgjør, sier Dørum.

Nordea Markets opererer med andre tall, de tror lønnsveksten blir 2,8 prosent og prisveksten på 2,3 prosent, men konklusjon er den samme: Nemlig at reallønnsveksten vil bli på skarve 0,5 prosent.

– Jeg er tilhenger av et moderat lønnsoppgjør nå. Grunnet sterk vekst i oljerelaterte næringer, har hatt en sterk lønnsvekst. Nå skal vi omstille oss og flytte arbeidskraft til konkurranseutsatt industri. Har vi en høyere kostnadsvekst enn utenlandske bedrifter blir vi utkonkurrert, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Klarer oss

Sist gang lønnsveksten var så lav, var Norge i økonomisk krise: oljeprisene falt, boligprisene falt, mens ledigheten steg. Så ille er det ikke nå, sier Dørum.

Han peker på to langsiktige og en kortsiktig faktor som slår inn på lønnsveksten: Oljeprisen har sluttet å vokse og etterspørselen fra Nordsjøen daler, i tillegg har vi nå fått et fall i oljeprisen som forsterker nedturen i oljesektoren.

– Men hvis norske arbeidstakere kommer seg ut av krisen uten andre konsekvenser enn at lønnsveksten blir lavere, men at det fortsatt er vekst, klarer vi oss ganske godt, sier Dørum.

Det er imidlertid nordmenn som reelt sett går ned i lønn:

– Personer som mister jobbene sine i oljevirksomheter og tar seg nye jobber f.eks. i kommunen eller staten, vil gå ned i lønn, sier Dørum og peker på at dette er en høyst relevant problemstilling for arbeidstakere på Vestlandet.

– I Rogaland er nå arbeidsledigheten på 43 prosent. Jeg tror det er med på å farge lønnsforhandlingene. En høyere ledighet er med på å skape krise og kjøler ned oppgjøret.

Lavtlønnede

LO har to krav inn mot forhandlingene: At kjøpekraften ikke skal svekkes og at lavtlønnede skal styrkes.

Om DNB Markets’ spådom slår inn, vil det styrke kjøpekraften med 0,5 prosent.

En større utfordring for forhandlingene, er de lavtlønnede. NHO mener dette må ivaretas igjennom de lokale forhandlingene.

– Vi må finne en løsning for de lavtlønte. Det kan ikke bare være de som har høyest lønn som får tillegg, sa LO-leder Gerd Kristiansen etter møtet, ifølge FriFagbevegelse.no.

Mer fra Dagsavisen