Innenriks

Kun Breiviks meninger som skiller ham ut

De siste sakkyndige beskriver en Anders Behring Breivik som er hyggelig, kunnskapsrik og velfungerende. Det er kun hans ekstreme meninger som er påfallende.

Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas rakk å komme inn på sine egne undersøkelser før retten tok lunsj mandag. De har kompensert for at undersøkelsene startet relativt lenge etter 22. juli med å legge vekt på hvordan vitner beskriver ham – fra de nærmeste familiemedlemmer til helt tilfeldige bekjentskaper i tiden rett før terrorangrepene.

- Glad i mammaen sin

– Han var en klok, hyggelig og varm gutt som var glad i mammaen sin, leste Aspaas opp fra politiavhør med moren. Hun hadde aldri mistenkt ham for noe som helst i retning av det som skjedde 22. juli.

Sitatet står i sterk kontrast til uttalelsene de første sakkyndige framhevet fra sin samtale med moren, hvor hun i det vesentlige framstilte sønnen som stadig mer forrykt i tiden han bodde hjemme hos henne. Torgeir Husby og Synne Sørheim har på sin side så å si ikke vektlagt politiavhørene med moren.

Det er lite som tyder på at Breivik er paranoid schizofren, har søsteren sagt i politiavhør, med henvisning til at broren klarte å føre et normalt liv mens han planla terrorangrepene.

Stereotyp retorikk

De to lagene med sakkyndige har konkludert motstridende. Husby og Sørheim traff en dypt psykotisk mann, traff Aspaas og Tørrissen tilsynelatende en kunnskapsrik, høflig og pratsom mann, hvis eneste påfallende trekk var politisk ekstremisme – og knapt nok det.

– Han har lett for å vende samtalen inn i en politisk retorikk, som etter hvert viser seg å være nokså stereotyp, sa Aspaas da han leste opp sine psykiatriske vurderinger etter de to første enesamtalene med Breivik i vinter.

– Det framkommer ikke tegn på formelle tenkningsforstyrrelser, uvanlige assosiasjoner eller neologismer (uforståelige nyord, red.anm.). Han benekter alle former for sansebedrag, og det framkommer ikke tegn på realitetsbristende forestillinger i form av forfølgelsesideer, tankepåvirkning, uvanlige kroppsopplevelser, psykotiske storhetsideer, sa Aspaas.

Da psykiateren i samtalene presset Breivik på uklarheter i framstillingen, svarte massemorderen «rasjonelt, gir utfyllende og oppklarende opplysninger og prøver å skape sammenhenger», skriver de i rapporten.

– Tiden intet hinder

Aspaas og Tørrissen kommenterte innledningsvis den lange tiden som gikk fra 22. juli til de to begynte sine undersøkelser. De første sakkyndige har sterkt antydet at Aspaas og Tørrissen har et dårligere grunnlag enn dem for sin konklusjon av denne grunn, og at Breivik vel kan ha manipulert dem etter å ha kommet ut av isolasjon.

Aspaas og Tørrissen avviser en slik mulighet, som også Den rettsmedisinske kommisjon har pekt på. De viser til flere tiltak de har satt inn for å kompensere for dette, blant den tre uker lange, døgnkontinuerlige observasjonen på Ila.

– Han har selv sagt at han justerte og modererte seg etter at han fikk se mediene og fikk tilbakemelding på den første observasjonen. Det kan tolkes dit hen at han er rasjonell og må justere seg slik de fleste av oss gjør når vi reaksjoner. Men jeg tror ikke han klarer å moderere sine personlige trekk, som er konstant til stede, sa Terje Tørrissen.

– Vi ser tilpasningene, men mener de ikke er av avgjørende for å kunne besvare mandatet. Han målbærer det samme standpunkt, bortsett fra om Knights Templar og et par andre punkter, sa han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen