Innenriks

KS endrer ikke mandatet

LÆRERSTREIKEN: Kommuneorganisasjonen KS har ikke forandret mandatet til forhandlerne før de skal inn i avgjørende mekling med lærerne til uka. Nå diskuteres det om staten bør ta tilbake forhandlingsansvaret.

- Nei, vi har ikke forandret mandatet til forhandlingslederen, opplyser leder i hovedstyret i KS, Gunn Marit Helgesen, til Dagsavisen.

Mandag trappes lærerstreiken opp med 5.500 lærere landet over, og tirsdag møtes lærerne og KS til mekling. Det begynner å haste om partene skal komme fram til en løsning før tusenvis av skolebarn- og ungdommer kommer tilbake fra sommerferien. Etter at 73 prosent av Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til den anbefalte skissen, må partene nå jakte nye løsninger for å unngå tomme klasserom neste mandag.

Åpent mandat

Men KS har ikke gitt sin forhandlingsleder Per Kristian Sundnes noe nytt forhandlingsmandat, og han går inn i mekling med det samme utgangspunktet som han hadde da partene møttes for første gang i vår.

- Mandatet som er gitt er alltid åpent, og det må det være for å ha kraften til å finne løsninger, sier KS-sjef Helgesen.

Hun presiserer at Hovedstyret i KS har diskutert å endre mandatet flere ganger, og følger situasjonen tett.

- Hvis det kommer forslag eller løsninger som virker rimelige, vil det bli politisk forankret. Det har det ikke blitt ennå, selv om vi har diskutert og sett på det flere ganger, sier Helgesen.

- Skuffende, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Les også: - Mistillit til KS har bygd seg opp over tid

Tillitskrise

Lysbakken har vært kritisk til det han mener er en tillitskrise mellom lærerne og KS, og sier vi bør diskutere om det er staten som bør forhandle med lærerne i framtida, som det var fram til tidlig 2000-tall.

- Vi ser nå en tillitskrise i skolen som er svært alvorlig og som undergraver viktige nasjonale mål for skolen. Det handler om at arbeidstidsforslagene til KS går stikk i strid med nasjonale mål om at lærerne skal få mer tid til hver elev. Konfliktnivået nå mener jeg er ødeleggende for satsingen på lærerne. Å skape optimisme blant lærerne er det brei politisk enighet om å få til, sier han.

Samtidig vedgår han at det mest naturlige er at kommunene som arbeidsgivere skal forhandle.

- Men hvis vi ikke kommer oss ut av tillitskrisen, er det bedre om staten overtar. Nå ligger ballen hos KS. Hvis de går bort fra sin konfrontasjonslinje, vil kravet stå svakere. Men hvis de fortsetter å presse lærerne, er jeg sikker på at debatten vil komme, sier SV-lederen.

Også flere av lærerorganisasjonene ønsker seg tilbake til tida der de forhandlet med staten. Skolenes landsforbund mener det er mest naturlig.

- Da er det ikke like lang vei fra statskassa til dem som bestemmer. Det er også departementet som bestemmer innholdet i læreryrket, og som legger føringer og forventninger til hva vi skal gjøre. Da må vi ha en forhandlingsmotpart som kan reflektere over det, sier leder Anne Finborud.

Også lektorlaget, som også er i streik, savner tida da staten var motpart.

- Det var klart bedre arbeidstidsordninger da, selv om det første skrittet mot forverring kom med skolepakkene da Trond Giske var minister, sier leder Gro Elisabeth Paulsen.

- Avsporing

KS-leder Helgesen kjenner ikke igjen beskrivelsene av det vanskelige forhandlingsklimaet.

- Det fine med Norge er at vi har proffe organisasjoner, både på arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden. Vi kjenner rollene våre, og har en konstruktiv dialog. Vi har hele tida sagt at KS stiller til dialog, leter etter konstruktive løsninger og er villige til å diskutere hva som skal til. Vi ønsker ikke konflikt, men løsninger, sier hun.

Helgesen mener det er en avsporing å diskutere om staten igjen bør ha forhandlingsansvaret med lærerne.

- Mange har glemt at også da staten forhandlet var det diskusjoner rundt arbeidstidsavtalen. Det har det vært helt siden Gro ville endre den i 87. Det er ikke nytt at man prøver å justere avtalen i tråd med samfunnsutviklingen. Det er ingen tvil om at hver gang noen har prøvd å endre den, har det vakt sterke reaksjoner.

- Det andre poenget mitt er at det er arbeidsgiver som betaler lønn som må ha forhandlingsansvaret. Lønn er den største kostnaden i offentlig sektor. Da skolene ble overført fra stat til kommune og fylkeskommune, var det logisk og prinsipielt riktig å gi forhandlingsansvaret til arbeidsgiver.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen