Innenriks

KrF: – Urealistisk dyrt

Skal alle de 100.000 asylsøkerne som Aina Stenersen (Frp) venter seg i lukka mottak, vil det koste Norge 80 milliarder kroner.

Bilde 1 av 2

KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal rister på hodet av at Rogaland og Oslo Frp har vedtatt at de ønsker mer bruk av lukka mottak. Oslo Frp mener alle asylsøkere bør være på lukka mottak.

Toskedal mener forslaget er urealistisk, ikke minst fordi det vil være svært dyrt.

– En årsplass på lukka mottak koster 800.000 kroner, mens en åpen plass koster 120.000 kroner, sier Toskedal.

Oslo Frps nybakte leder, Aina Stenersen, har vist til UDIs høyeste prognose for hvor mange asylsøkere det vil komme til Norge i år, nemlig 100.000. Den er siden blitt nedjustert til mellom 10.000 og 60.000. I så fall vil det koste 80 milliarder kroner å ha alle sammen på lukka asylmottak i et år. Det er omtrent det samme som det ville kostet å bygge 19 operahus i Bjørvika.

– Oslo Frp hadde nok behov for å markere seg. Rogaland Frp vedtok jo dette selv om det ikke sto på sakslista, og helt uten debatt, sier Toskedal.

LES OGSÅ: Oslo Frp provoserer med omstridte asylforslag

Også i Nydalen-avtalen

Men det er ikke bare det urealistiske kostnadsbildet som får politikerne til å reagere:

«Disse inhumane forslagene fra Frp vil medføre at vi kriminaliserer alle flyktninger og asylsøkere og at Norge melder seg ut av verden.» var Venstres Ola Elvestuens første reaksjon på forslagene til innstramminger, som ble vedtatt av Frps fylkeslag i helgen.

KrFs gruppeleder i Oslo bystyre, Erik Lunde, var enig. «Et slikt land vil ikke vi være» sa Lunde.

Men også i samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen tar de til orde for større bruk av lukkede mottak (se fakta).

– Ja. Det stemmer at dette står i Nydalen-avtalen, erkjenner Toskedal.

Men da handler det om å ta i bruk lukkede mottak i større grad lovbestemmelsen som åpner for frihetsberøvelse i dag, slik som på Trandum, ikke at alle asylsøkere skal starte oppholdet sitt i Norge med et fengselsopphold, understreker KrF-eren.

Ikke begeistra

– Det som er spesielt med Oslo Frp sitt forslag er at de vil at alle asylsøkere som kommer til landet skal sitte i lukka mottak, sier gruppeleder i Oslo, Erik Lunde.

– Så det er greit så lenge det ikke er alle?

– Nei. Jeg er ikke begeistret for lukka mottak uansett. Det er heller ingen hemmelighet at det ikke var KrF som ivret mest for dette, sier Lunde.

Elvestuen mener det er et hav mellom forslagene fra fylkeslagene og samarbeidsavtalen.

– Det ville medføre en kriminalisering av alle som kommer til Norge når de er på flukt. Det går ikke an å sammenligne, sier Elvestuen.

LES OGSÅ: Skremt av Frps asylpolitikk

– Dette er bare et forslag

Det er opp til regjering og Storting å finne ut hvordan lukka mottak skal fungere i praksis, svarer Aina Stenersen (Frp).

– For det første vil kostnadene bli langt lavere om en behandler søknadene så fort som mulig. Det mest ønskelig er at søknadene blir behandlet innen seks måneder. Så er dette bare et forslag ment som et innspill til Stortinget og regjeringen. Det er de som må realitetsbehandle dette, sier Stenersen.

Hun synes samtidige det er rart at ikke flere foreslår tiltak for å hindre at barn rømmer fra mottak, og uvedkommende kommer inn.

– Utvider kapasiteten på Trandum

Regjeringen utvider nå kapasiteten på lukkede mottak.

Av Tom Vestreng

– Politiets utlendingsinternat på Trandum benyttes til frihetsberøvelse for eksempel i nær tilknytning til retur. Vi er nå i ferd med å utvide kapasiteten på Trandum. Våren 2016 vil vi ha 90 vanlige enkeltrom. I tillegg bygges det en sikkerhetsavdeling som flyttes fra eksisterende bygning. Denne består til sammen av 13 celler, skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug  (Frp) i en e-post til Dagsavisen.

– Hvordan har disse fungert?

–  Etter det jeg erfarer så fungerer disse godt og etter intensjonen, sier hun.

– Hvor mange såkalte integreringsmottak har det blitt opprettet?

– Vi vil i forbindelse med integreringsmeldingen komme tilbake til spørsmålet om integreringsmottak og hvordan slike mottak kan organiseres, sier statsråden.

Mer fra Dagsavisen