Tidligere SV-politiker Marcela Molina er skremt over Frps asylmottak, og får en vond klump i magen når hun hører at Rogaland Frp vil ha flere asylsøkere inn på lukkede mottak. Foto: Roy Storvik.

Molina skremt av Frps asylpolitikk

Tidligere SV-topp Marcela Molina mener at Frp med lukkede asylmottak nører opp under frykt som ikke er der, og føler at partiet skjemmer ut landet med en uverdig asylpolitikk.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Helt på tampen av Rogaland Frps årsmøte søndag fremmet Sandnes Frp forslaget om å opprette lukkede asylmottak. Marcela Molina synes det er skremmende historieløst.

– Det er skremmende at de er så historieløse at de ikke ser hva de foreslår. Noe lignende har vi ikke hatt i Norge siden krigen, og bare det å foreslå å stenge asylsøkerne inne på denne måten er hårreisende og ubehagelig, sier Molina.

LES OGSÅ: Rogaland Frp vil ha flere lukkede asylmottak

– Frp er den største frykten nordmenn bør ha

Selv kom hun som flyktning til Norge fra Argentina, og sier at det gir henne en stor klump i magen hvis det er sånn Norge ønsker å ta i mot de som rømmer fra krig og elendighet.

– Jeg er enig med dem som sier at Frp er i ferd med å skjemme oss ut internasjonalt, for det de foreslår her foregår bare i land vi ikke vil sammenligne oss med. Her skal vi frarøve mennesker friheten sin uten dom eller rettssak, og det hører ikke hjemme noe sted, sier Molina.

Hun tror Frp med dette utspillet bare nører opp under frykt som ikke er der.

– Den største frykten det norske folk bør ha, er Frp selv. Det menneskelige aspektet ved dette forslaget er totalt uakseptabelt, og jeg synes de bør være ærlige å si at de ønsker å sette asylsøkere i fengsel istedenfor å lire av seg den avskyelige politikken sin, forteller Molina.

LES OGSÅ: Hun vil avskaffe permanent opphold for asylsøkere

– Blir ikke nasjonal politikk

Den tidligere SV-høvdingen etterlyser samarbeidspartiene i debatten, og stortingspolitiker Iselin Nybø i Venstre sier at det ikke er noen mulighet for at et slikt forslag blir nasjonal politikk.

– Ola (Elvestuen) var tidlig ute og sa at forslaget var inhumant og bare hadde til hensikt å splitte nasjonen, spre usikkerhet hos vanlige folk og å nøre opp under fremmedfrykt. Det stiller jeg meg ett hundre prosent bak, da forslaget ligger veldig langt fra min politiske virkelighet, sier Nybø.

Hun mener samarbeidspartiene i denne saken har en viktig funksjon for å dra politikken i en mer human retning.

– Dette er blant områdene det er vanskeligst å samarbeide med Frp, men også blant de områdene det er viktigst å ha med Venstre for en varmere asylpolitikk, sier hun.

LES OGSÅ: – Frp går egentlig inn for å fengsle folkegrupper

– Helt feil vei å gå

Gruppeleder for Aps bystyregruppe i Sandnes, Annelin Tangen, er ikke innstilt på å lukke noen mottak.

– For Ap blir dette bare helt feil, og jeg kan ikke skjønne at de kan komme noe godt ut av det for noen. Vi har flere desentraliserte mottak i Sandnes, så jeg ser heller ikke hvordan de skal kunne håndheve forslaget. Ikke har vi økonomi til det heller, så det å sperre folk inne er helt feil vei å gå, sier Tangen.

Gruppelederen tror det er et skudd fra hofta som ikke er tenkt skikkelig gjennom mer enn noe annet. Selv om forslaget kom fra Sandnes Frp, tror ikke Tangen det vil bidra til å forsure samarbeidsklimaet i den sittende koalisjonen i Sandnes.

– Forslaget kom litt uventet på oss, det må jeg si. Vi har ulike standpunkter i mange saker, og er ofte uenige i, men finner sammen på de områdene vi kan. I denne saken er det klart at det ikke er noe vi kan stille oss bak, og samarbeide med Frp om, og det tror jeg ikke noen andre partiet vil heller. Vi er for integrering og inkludering, og vil ikke ta i mot asylsøkere på den måten, forteller Tangen.

LES OGSÅ: Her kan det bli asylmottak

– Høres litt brutalt ut

Nyvalgt fylkesleder Roy Steffensen sier at de bare vurderer å bruke dagens lovverk hyppigere, og ser ikke helt det nye i saken som får folk til å reagere.

– For å være ærlig, så ser jeg ikke det helt nye i saken. Det finnes allerede lukkede mottak i Norge i dag, og det vi sier er at vi vil vurdere mer bruk av lukkede mottak, sier Steffensen.

Han skjønner likevel at folk reagerer hvis de ikke kjenner til kriteriene, og tror Frp vil ha alle asylsøkere inn i lukkede mottak.

– Det høres brutalt ut, men mottakene skal ikke være for alle. Det skal gjelde for dem som mistenkes å ha oppgitt falsk identitet eller som ikke oppgir noen identitet, som oppholder seg ulovlig i landet, og i saker der det er en fare for at asylsøkeren stikker av i behandlingsperioden eller når politiet kommer på døren, forteller Steffensen.

Vil ha kontroll på hvor asylsøkerne befinner seg

Stortingspolitikeren sier at det samtidig må følge penger med til raskere behandling, slik at asylsøkerne slipper å sitte flere måneder å vente.

– Flesteparten av dem som bor på Forus har ikke fått saken sin behandlet enda. Opprinnelig skulle de bare bo der i to uker, og så flyttes over til mer permanente bosteder eller uttransporteres. Når det ikke skjer, og det stadig vekk forsvinner folk fra de ulike mottakene, synes vi i Frp at det bare er rimelig å ha kontroll over hvor asylsøkerne befinner seg, sier Steffensen og legger til;

– De som har mottatt avslag, og venter på å bli uttransportert kan være mer tilbøyelig til å stikke av siden de ikke har noe å tape på det. Hvis de bor sammen med folk som ikke har fått behandlet søknaden sin eller som har fått innvilget asyl, kan det skape et ustabilt miljø, sier Steffensen.

LES OGSÅ: Ordførere på Forus-besøk: – Folk må få vite at mottaket fungerer