Nyheter

KrF krever stopp 
i privatiseringen

VALG 2015: Høyres byrådspartner KrF forlanger at privatiseringen av sykehjem og barnehager må stoppes. - En dårlig måte å skape kvalitet og mangfold på, sier gruppeleder Erik Lunde.

- Nå har det vært omfattende konkurranseutsetting av sykehjem over lengre tid. Da mener jeg tida er inne for å fryse ytterligere konkurranseutsetting av sykehjem for den neste fireårsperioden, sier gruppeleder i Oslo bystyre og leder i KrF Oslos programkomité, Erik Lunde.

I gårsdagens Dagsavisen fortalte ordfører Fabian Stang at dersom det gir et bedre tilbud til Oslos innbyggere, er han klar til å privatisere og konkurranseutsette nær sagt hva som helst. Men nå sier byrådskollegene i KrF stopp. De skal snart behandle nytt kommunevalg­program, og programkomitéleder Lunde vil nå ha full frys i konkurranseutsetting av sykehjem og barnehager.

Mangfold

KrF har selv hatt eldrebyråden i Oslo, Aud Kvalbein, som har snakket varmt om privatiseringen av eldreomsorgen i Oslo. Men nå mener Lunde at nok er nok.

- KrF mener man skal ha balanse mellom kommunale, ideelle og private aktører. Jeg er opptatt av at det skal være kommunale sykehjem i Oslo. Da trenger vi et visst antall sykehjem så kommunen kan være en proff og god driver, sier Lunde.

Det siste året har Oslo kommune solgt og konkurranseutsatt flere barnehager.

- Det er vært forsøk med det som Frp fikk gjennomslag for. Jeg mener det har vært en dårlig måte å skape kvalitet og mangfold i tilbudet på. Derfor mener jeg at det ikke bør skje igjen, sier gruppe­lederen.

Fagbladet har tidligere skrevet at en av tre ansatte i de privatiserte barnehagene har sagt opp i protest mot kommunen.

- Det forteller oss at konkurranseutsetting og salg skaper mye uro blant ansatte, foreldre og barna. Det er ingen partier som er imot private barnehager, de er et viktig supplement med mangfold og kvaliteten, men den måten å gjøre det på er ikke klok. Erfaringene denne runden viser at vi ikke bør konkurranseutsetter ytterligere, sier Lunde.

Protestaksjoner

Også på andre siden av rådhuskorridorene blir privatiseringspolitikken møtt med en kald skulder.

- Vi er opptatt av å skape et godt tilbud til byens befolkning. De siste årene har Stang stått for en politikk som gjør det motsatte. Ved å sette barnehager på anbud har de skapt store protestaksjoner blant foreldrene, en stor andel ansatte har sluttet, og det gir barna et dårligere tilbud, sier nestleder i finanskomiteen i bystyret, Rina Mariann Hansen (Ap).

Også gruppeleder for SV, Marianne Borgen, trekker fram barnehagene som et ferskt eksempel på det hun mener er feilslått privatiseringspolitikk.

- Samtidig som byrådet har vedtatt at ingen nye barnehager skal bygges i kommunal regi, er de ikke villige til å stille samme kvalitetskrav til de private som til de kommunale barnehagene. Det er bekymringsfullt, sier Borgen.

Parti- og gruppeleder i Rødt, Bjørnar Moxnes, stemmer i.

- Jeg skjønner ikke hvorfor Høyre ønsker å styre i Oslo når de vil selge unna og sette ut mest mulig til private. Det er ingen vits i å styre kommunen når du ikke vil utvikle dine egne tjenester og satse på kvalitet. Da blir kommunen et anbudskontor, sier partilederen.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen