Innenriks

Kjøper 400 flere respiratorer

Nå tar pandemien av i Norge, ifølge Helsedirektoratet. Helse-Norge vil ha behov for

– Vi ser nå at antall bekreftet smittede øker raskt og at vi nå kan være inne i den fasen der pandemien virkelig tar av også i Norge, sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Det betyr at pandemien kan være på topp om seks til åtte uker. Da kan opp mot 300.000 personer bli syke hver uke.

En 50 år gammel mann havnet søndag kveld på Rikshospitalet med kritisk svineinfluensa. Han har tidligere ligget en uke i respirator på Sørlandets sykehus og i går var tilstanden hans fortsatt alvorlig. Det er i tillegg to personer som er alvorlig rammet av svineinfluensa i Norge nå, men helsemyndighetene ser for seg at antallet vil bli atskillig høyere i tida framover.

Uken vi er inne i nå er trolig starten på pandemien i Norge. Nå setter sykehusene over hele landet inn alarmberedskapen.

Usikker pris

I tillegg til hundrevis ekstra intensiv- og isolatplasser er det nå klart at det er behov for hele 393 flere respiratorer for pasienter med svineinfluensa. Sykehusene har i dag 600 respiratorer tilgjengelig og det er de regionale helseforetakene som har fått i oppdrag å skaffe flere så raskt som mulig.

Helsedirektoratet har vært i kontakt med flere av de største firmaene for å kartlegge leveringssituasjonen. Normalt tar det 4–6 uker å levere en respirator, nå kan det være behov for å legge til enda et par uker, mener generalsekretær Knut Løvdal i Leverandørforeningen for helsesektoren.

– Situasjonen er slik at ikke bare Norge trenger dette, sier Løvdal.

Svineinfluensaen har kommet lenger i andre europeiske land og det kan derfor bli rift om respiratorene hos produsentene. En fordel for Norge er at flertallet av respiratorene norske sykehus kjøper produseres i nabolandet Sverige som Norge har et godt forhold til, opplyser Løvdal.

– Vi mener det er mulig å skaffe dette i tide. Det er liten sannsynlighet for at det blir behov for alle de nye respiratorene på en gang, sier han.

En av de største norske leverandørene av sykeshusmateriell, Puls, forsikrer overfor Dagsavisen at de kan levere om lag hundre respiratorer i løpet av bare tre uker.

Dyrt

Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS) som kjøper inn respiratorene på vegne av helseregionene, jobber nå på spreng for å vurdere tilbud, pris og leveringstider på maskinene hos ulike leverandører. Det er snakk om kjøp i mange millionersklassen. Beregninger Dagsavisen har gjort basert på markedsinformasjon viser at prisen kan bli på 60–70 millioner kroner.

– Vi jobber på ekstremt høygir og satser på å gjøre bestillingene i løpet av denne uka. Utstyret skal være på plass på sykehusene i tide til pandemitoppen som er forventet i midten av september, forsikrer administrerende direktør Terje Skansen i HINAS.

Det økonomisk kriserammede Helse Sør-Øst sier det er for tidlig å si hva innkjøpene vil koste.

– Vår eier Helse- og omsorgsdepartementet har i møte med vårt styre formidlet at vi skal planlegge for å møte situasjonen best mulig, og at økonomi ikke skal være til hinder for dette, skriver viseadministrerende direktør Bård Lilleeng i en e-post til Dagsavisen.

Helsegiganten har ansvaret for spesialisthelsetjenesten for mer enn halve befolkningen og skal kjøpe hele 220 respiratorer. I juni hadde helseforetaket et samlet økonomisk resultat på minus 137 millioner kroner, hele 259 millioner kroner dårligere enn budsjettert.

Resten av de 393 respiratorene er fordelt slik hos helseforetakene: 80 i Helse Vest, 50 i Helse Midt og 43 i Helse Nord.

Mer fra Dagsavisen