Innenriks

Jentene på tur

Trine og Siv drar ikke på tur bare for å studere det lokale skattesystemet i British Columbia. De vil også snakke om mulig regjeringssamarbeid mellom Venstre og Frp.

Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim dro på fisketur med daværende statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg. Dagens Venstre-leder Trine Skei Grande drar på skattetur med finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Lars og Jens dro ikke til fjells for bare å fiske. De snakket om et mulig regjeringssamarbeid mellom Venstre og Ap. Trine og Siv drar ikke til Canada for bare å studere det lokale skattesystemet i provinsen British Columbia. De vil også snakke om mulig regjeringssamarbeid mellom Venstre og Frp.

Lars Sponheims tanke om et regjeringssamarbeid med den moderate delen av Ap, som han mente Stoltenberg representerte, falt i fisk. Ved stortingsvalget i 2009 falt Venstre under sperregrensen til Stortinget og Sponheim ut av rikspolitikken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Inn som Venstre-leder kom Trine Skei Grande med helt andre tanker om regjeringssamarbeid. Mens Sponheim sa «heller Jens enn Jensen» sier Skei Grande «heller Siv enn Støre».

I synet på klimapolitikken og grønt skatteskifte har Venstre og Frp hittil stått på hver sin klode. Venstre vil skattlegge hardt forurensende virksomhet. Frp vil ha skattene og avgiftene ned. Venstre har klima som en flaggsak. Frp har aldri vært interessert i å heise klimaflagget. Siv Jensen er skeptisk til at klimaendringene er menneskeskapte. Trine Skei Grande brenner for få ned klimagassutslippene. Det å få Frp og Venstre til å bli enig om en god klimapolitikk er som å forene ild og vann.

Men de jobber med saken. Tidligere i sommer ble det kjent at de to partilederne er enige om høyere avgifter på forurensende forbruksvarer, og at inntektene fra avgiftene skal deles ut i form av skattelettelser. Det er noe slikt man driver med i British Columbia i Canada.

Leste du denne? «Mælands venninne-utnevnelse er et soleklart habilitetsbrudd»

Men verken i Canada eller her i landet er det mulig å komme unna høyere avgifter på bensin og diesel hvis omlegging til grønnere avgifter skal virke effektivt. En øking i drivstoffavgiftene er en rød klut for Frp. Før hun la studietur med Skei Grande ville ikke Siv Jensen svare på om hun går med på å øke drivstoffavgiftene. Det er en budsjetthemmelighet. Venstre-lederen har lovet å lage et sant helvete for regjeringen hvis den ikke til høsten legger fram tidenes beste klimabudsjett med et tydelig grønt skatteskifte. Ett er sikkert: Det blir en interessant budsjetthøst i Stortinget.

Da Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forhandlet om regjeringssamarbeid med Erna Solberg og Siv Jensen etter siste stortingsvalg, sprakk forhandlingene på grunn av den politiske avstanden til Frp.

Mens Hareide nå beveger KrF i retning Ap som har satt døra på vidt gap for KrF, holder Venstre fast på Erna Solberg og Siv Jensen. Valget kan ende med at Høyre, Frp og Venstre får flertall på Stortinget.

Mer fra Dagsavisen