Kunst

Hvor var du da «Skrik» ble solgt?

- Dette er det største av alt, jeg måtte bare være her. Denne dagen kommer til å bli som når Oddvar Brå brakk staven, alle kommer til å spørre hvor du var, sier kunsthandler Knut Forsberg.

NEW YORK (Dagsavisen): Knut Forsberg har tatt turen fra Oslo til New York i anledning den mye omtalte auksjonen av Edvard Munchs «Skrik». Fra hele verden kom kunstentusiaster til det prestisjefylte auksjonshuset Sotheby´s onsdag kveld. Noen skulle by. De fleste var her for å ha vært her. Kunsthandler Fredrik Mohn-Nøkling fra Bergen gjør ingen forsøk på å skjule hvor oppspilt han er. Glem kongebryllup, nobelpriser og barn av regnbuen. Dette er større enn det meste. Noe å fortelle barnebarna om.

- Det er enormt å være her, altså øynene går helt i spinn, jeg kjenner det på pulsen, dette er fantastisk, smiler Mohn-Nøkling som knapt kan stå stille minuttene før «Skrik» går under hammeren. Selv hadde han ikke 689 millioner norske kroner å avse, selv ikke til et av verdens mest kjente kunstverk. Men det var verdt turen.

- Dette er noe jeg vil huske for alltid, sier han.

Brede smil

David C. Norman, styreleder av Sotheby´s avdeling for impresjonist og moderne kunst har jobbet med verdenskjente kunstverk i tre tiår hos Sotheby´s. Storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse og Salvador Dali er hverdagskost for den erfarne kunsteksperten. Men også han skinner som en sol, i skarp kontrast til Munch angstfylte akvarell som henger på veggen bak oss.

- Dette er den mest spennende dagen i hele min karriere, det er historisk, sier Norman og smiler fra øre til øre.

Det ble, som han hadde håpet, en intens budrunde. Rundt 800 deltakere fylte salen, men bare åtte av dem ble med på budrunden til «Skrik». Etter hvert som prisen steg, var det bare to kjøpere igjen, begge på telefon via representanter for Sotherby´s. Om de satt i skjermede avlukker over salen eller i Qatar er det få som vet og ingen som vil si. Uansett var de begge så bestemte på å vinne at de sammen presset prisen opp rundt 20 millioner dollar. Da den kjente auksjonariusen Tobias Meyer nådde 99 millioner, stoppet budrunden opp nesten et minutt.

- Vi har all tida i verden, sa Meyer, til latter fra salen.

Triumf

Det var representant «Charlie» som til slutt gikk av med seieren, og salen brøt ut i spontan applaus og dempede jubelrop. Auksjonarius Toby Meyer annonserte øyeblikkelig verdensrekorden: Inkludert kommisjon og salær er prisen på 119 millioner dollar og offisielt det dyreste kunstverket som noensinne er blitt solgt på en auksjon. Få minutter etter kom en triumferende pressemelding fra auksjonshuset. De færreste i salen kunne bla opp 119 millioner dollar. Det var likevel langt fra finanskrisen, New Yorks stengte offentlige skoler og debattene rundt økte billettpriser på T-banen. Salen var full av dyre dresser og høye hæler. Her var selger Petter Olsen, sammen med representanter fra verdens beste museer og private samlinger. Verdens rikeste kunstsamlere var på telefonlinjen. Et par diplomater fra den norske konsulatet hadde fått tak i billetter. Bare et begrenset antall journalister fikk være med. De som har vært her før, spurte etter mat. Idet pressekonferansen begynte rullet Sotheby´s ut ost, vin og sjokolade.

- På tide, sukket en kvinnelig journalist.

Selger Petter Olsens alvorsfylte advarsler om klimakrise og naturens hevn la ingen demper på stemningen. Olsen sa han var fornøyd med prisen. Så advarte han om klimagasser og en natur som etter hvert vil ta hevn.

- Det vil bli mindre oksygen, mindre vann og mat. Mer død, mindre liv. Og veldig få livbåter når vi går under, sa Olsen uten at det la noen demper på stemningen.

Køen ved matbordet var like lang. David C. Norman smilte fortsatt.

- Dette er en slik kveld som aldri kommer igjen. Vi kan slå nye rekorder, men å auksjonere bort et så viktig og kjent bilde som «Skrik» vil vi nok aldri få gjøre igjen, sa Norman, før han tok et ørlite forebehold.

- Med mindre Mona Lisa går under hammeren. Men det gjør hun neppe.

Mer fra Dagsavisen