Hurtigruten serviett for serviett

Ett år før Hurtigruten startet sin triumfferd på TV gikk Iben Sandemose om bord for sin første tur. Nå er minnene fra reisen blitt boken «Bergen - Kirkenes servert på serviett».

- Jeg har vært veldig nysgjerrig på Hurtigruten helt siden jeg var liten. Jeg vokste opp i Oslo, så båten var en myte, noe som var langt borte, for dem som hadde mer penger enn vi hadde. Jeg trodde forresten lenge at det bare var én båt også, sier forfatter og tegner Iben Sandemose.

 

En meditasjon

Reisen ble helt annerledes enn jeg hadde tenkt meg. Jeg trodde den ville være mer hektisk. Nå var det bare å tenke, se, nyte og være. Uten å skulle noen ting, forteller Sandemose. Som virkelig har illustrert den nye boka på servietter?

- Intensjonen var å skildre bølgelengder og havdybder og hvordan det så ut langs kysten. Jeg hadde ikke reist særlig langt før jeg innså at alt var laget, tegnet og skrevet fra før. Så satt jeg der med lunsjen, og så på serviettene. Jeg har alltid likt å tegne på servietter, fordi det blir så fin strek. Så begynte jeg å tegne. Og hele reisen ble en meditasjon.

- Siden boka er tegnet på disse serviettene er også logoen til Hurtigruten integrert i alle illustrasjonene?

Jeg har laget 70 tegninger ut fra denne logoen, men de er like forskjellige som jeg opplevde turen. Hurtigruten er alt, fra sjøsyke til kjærlighetssorg, alt som folk har opplevd i livene sine. Du har så god tid, du kan ikke gjøre annet enn å spise, se og tenke over livet.

 

Sjøsyke

Boka har altså også en sjøsyk side: «Dagene fløt, sjøsykepillene gjorde underverker. Jeg elsker bølger! De før kvalmende dønningene etterlot en stirring av spenning ... etter neste bølge ... og neste!!», skrive Sandemose på en side.

- Når jeg ser bølgene komme, vet jeg hvor kvalm jeg blir. Men jeg klarte meg med en halv sjøsykepille hver morgen og kveld. Så kunne jeg nyte dønningene. Det var herlig, synes hun.

Mellom Sandemoses reise og utgivelsen av boken ble Hurtigrutens ferd langs kysten en farsott på TV, der hundretusener satt benket og fulgte båten «minutt for minutt».

- Det var fantastisk, jeg ble veldig overrasket. Men jeg så bare på én gang selv. Jeg hadde fått min tur. men det er fint at man kunne få en så flott opplevelse fra sofaen også. Det er kanskje det folk likte, at man bare kunne bare sitte der og se. Det er noe med roen ...

- Det er fryktelig dyrt, da?

- Ja. Men det er det verdt. Dette er min hyllest til Hurtigruten.

geir.rakvaag@dagsavisen.no