Nyheter

Høie: - Skal forbedre, ikke forsvare

FRIR TIL PASIENTENE: Helseminister Bent Høie (H) lover raskere behandling. En ny undersøkelse viser at mange er fornøyd med helsetilbudet, men at samarbeidet mellom sykehusene og fastlegene må bli bedre.

- Jeg vil at pasientene skal merke at de får redusert ventetid og bedre kvalitet på behandlingen. De skal møte en helsetjeneste som setter pasienten i sentrum, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagsavisen.

I går presenterte Norges nye helseminister sine ambisjoner og planer for hvordan vi skal få bedre helsetjenester. I et stappfullt auditorium på Rikshospitalet lovet Høie raskere behandling for kreftpasienter og at rus og psykisk helse skal prioriteres høyere.

Heldigvis for Høie overtar han et helsevesen som pasientene er ganske fornøyd med - selv om det er utfordringer.

Skryter av de ansatte

Fra auditoriet på Rikshospitalet forflytter vi oss et par mil østover forbi Lørenskog til Akershus universitetssykehus (Ahus), hvor pasient Torkjell Olimstad er innlagt. Han skryter av de ansatte.

- De er fantastiske, de som jobber her. Her får du all hjelp du ber om, sier Olimstad til Dagsavisen.

30. desember i fjor ble han en av mange tusen nordmenn som årlig får behandling ved norske sykehus. Olimstad mener han ble tatt godt imot: Fra han var inne hos fastlegen 10. desember, tok det bare 20 dager til han lå på operasjonsbordet.

- Så jeg feiret nyttårsaften på Ahus. Det var helt greit, tatt i betraktning hvilken form jeg var i, sier han.

Han forteller at han får svar på spørsmål og hjelp når han trenger det og har fått alt man kan forvente av et sykehusopphold.

Har høy tillit

Til tross for at det ofte er skandalene som preger mediebildet, er pasientene ved sykehusene stort sett ganske fornøyde. Det viser en ny landsomfattende spørreundersøkelse som Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har gjort på oppdrag for Helsedirektoratet. Særlig setter flesteparten av de 12.000 spurte pris på jobben pleiepersonalet gjør.

- Pasientene mener at sykehusene kan bli bedre på flere områder, men helsepersonellet har de mange gode erfaringer med, sier seniorforsker Anne Mette Bjerkan i Kunnskapssenteret.

Flere pasienter gir tilbakemelding om at de er svært fornøyd med måten de er blitt møtt på av leger og helsepersonell. I tillegg har de stor tillit til personalets faglige kompetanse.

Ny sykehusplan

Det er godt nytt for Bent Høie som stiller høye krav til forbedring av sykehusene og spesialisthelsetjenesten det neste året. I går hadde han foretaksmøter for de fire helseregionene og utnevnte nye styrer i de regionale helseforetakene.

- Jeg synes det er godt å være her. Men de har det veldig travelt. De flyr jo som noen strikkballer, sier Ruth Lien, som havnet på Ahus etter et bekkenbensbrudd i romjula.

- Sykepleierne er blide, og de har litt humor innimellom. Ikke legene, de er mer avmålte og innesluttet, fortsetter hun.

Tilbake til auditoriet på Rikshospitalet lanserer helseministeren en egen helse- og sykehusplan. Stortinget skal allerede neste år få tydelig beskjed om hvordan behovene i Helse-Norge er framover, slik at man kan tilpasse investeringene.

Samtidig vil Høie ha bedre kvalitet og pasientsikkerhet gjennom endring i ledelse, systemer og kultur og et IKT-løft som skal gjøre hverdagen lettere for både pasientene og de ansatte.

- Denne regjeringen skal forandre og forbedre, ikke forsvare, taler Høie til godt over 400 frammøtte helsesjefer, sykepleiere og leger.

Kan bli bedre

For det finnes flere forbedringspunkter for sykehusene, ifølge pasientundersøkelsen.

Ett av dem er kommunikasjon: 52 prosent av pasientene mener at de får lite eller mangelfull informasjon om hvilke plager de kan regne med å få i tida etter utskriving. I tillegg mener 49 prosent at de ikke får tilfredsstillende informasjon om hva de kan gjøre ved eventuelle tilbakefall. Flere etterlyser en utskrivningssamtale med lege. Bare 40 prosent av pasientene syntes sykehusene og fastlegene samarbeidet godt.

I undersøkelsen går Helse Sør-Øst fram på flere områder, særlig når det gjelder pasientenes kommunikasjon med leger og pleiepersonalet.

samfunn@dagsavisen.no

Her er Høies helseløfter


Raskere kreftbehandling og en ny nasjonal sykehusplan står øverst på regjeringens helseplan. Rus og psykiatri skal styrkes.

Bent Høie brukte sin første omfattende tale som helseminister til å snakke fram pasientenes helsevesen.
For å få ventetida ned og kvaliteten opp mener han det trengs en kulturendring fra øverst til nederst i helsevesenet.

Raskere kreftbehandling

Bent Høie varsler derfor noen endringer og peker på disse seks løsningene for å skape pasientens helsetjeneste i sykehusene:

1. Innføre fritt behandlingsvalg ved å slippe til flere private tilbydere.

2. Kortere ventetid for kreftpasienter.

3. Rusbehandling og psykiatri skal prioriteres. Psykisk helsevern i kommunene skal bygges ut.

4. Legge fram en nasjonal sykehus- og helseplan for Stortinget i 2015 for å vite hvilket behov Helse-Norge har i framtida, slik at sykehusene kan tilpasses.

5. Skape bedre kvalitet og pasientsikkerhet gjennom bedre ledelse, systemer og kultur.

6. Satse på IKT og kommunikasjon, blant annet gjennom elektronisk pasientjournal og bedre utstyr til ansatte.

Ap: – Lite nytt fra Høie

Nå er det helseregionene og sykehusene som skal iverksette politikken i praksis, gjennom styringskrav i foretaksmøtet og gjennom oppdragsdokumentet for 2014.

En av tilhørerne til Høies helsetale er Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen. Han mener helseministeren kommer med lite nytt.

– Det er mye bra, men det er lite nytt. Alle de konkrete initiativene Bent Høie kommer med er forslag som allerede er igangsatt eller forberedt av den forrige regjeringen, sier Michaelsen.

Han påpeker at når Høie nå har levert ett budsjett og definert hva sykehusene skal jobbe med det neste året vil han nå framover bli målt på resultatene han oppnår.

– Derfor synes jeg det er litt overraskende at han ikke tar større grep, med tanke på de ordene han brukte om norske helsetjenester når han satt i opposisjon, sier Ap-politikeren.

Mer fra Dagsavisen