Innenriks

Grønn sprekk for blå ballong

Fremskrittspartiet anklager opposisjonspartner Høyre for å la seg bruke i et rødgrønt politisk spill for å svekke opposisjonen.

Fremskrittspartiet er ikke nådig i sin kritikk av opposisjonspartner Høyre etter at partiene bak klimaforliket i 2008 møttes i Stortinget i går. Frps parlamentariske nestleder Ketil Solvik-Olsen sier til Dagsavisen at «de rødgrønne har ett mål».

- Det er å splitte borgerlig side i denne saken. Når vi ser at Høyre biter på og møter uten at vi får være med, da blir vi naturlig nok veldig skuffet. Vi trodde viljen til å stå skulder ved skulder stakk dypere hos Høyre, sier Solvik-Olsen til Dagsavisen.

Han mener Høyre lar seg bruke i et spill for å styrke regjeringen og svekke opposisjonen. Anklagene kommer etter at klimaforhandlingene i Stortinget kollapset fredag etter fire dager med intense samtaler.

- Vi ble ekskludert

Tirsdag kveld sendte de rødgrønne partienes parlamentariske ledere invitasjon til partiene bak klimaforliket i 2008 om å møtes onsdag for å diskutere muligheten for nye forhandlinger.

Frp ble aldri invitert inn i forliket i 2008, og var som eneste parti dermed ikke invitert til onsdagens møte. At Høyre likevel deltok i møtet har falt Frp tungt for brystet.

Solvik-Olsen er ikke den eneste som mener dette handler om et politisk spill. Også andre sentrale kilder i opposisjonen sier til Dagsavisen at de mener bruddet handlet om å for enhver pris holde Frp utenfor.

Frps klimapolitiske talsmann Per Willy Amundsen peker blant annet på SV.

- For SV er det åpenbart at problemet ikke var tiltakene, men at vi satt ved forhandlingsbordet. De oppfatter det helt sikkert slik at et forlik der både SV og Frp inngår vil bety at SV går inn i valgkampen i 2013 uten en politisk sak. Det blir som om Frp skulle sette seg ned med SV og ha et forlik om innvandringspolitikk, sier Amundsen.

I tillegg mener han det for statsminister Jens Stoltenberg handler om å holde fast på at de borgerlige ikke klarer å bli enige om miljøpolitikken. Frp mener det er skapt en myte om at de ikke ville delta i klimaforhandlingene foran forliket i 2008, og anklager Høyre for å akseptere at dette skal ligge til grunn.

- Vi ble ekskludert, sier Solvik-Olsen.

- Useriøst og uryddig

Frp-toppenes kritikk av Høyre kommer samtidig som de sikter mot regjeringssamarbeid etter stortingsvalget neste år.

- Jeg forstår ikke hvordan Høyre tenker. Vår intensjon er fortsatt å få til en ny regjering i 2013, med en bred borgerlig koalisjon. Men da må Høyre forstå at de ikke kan ha slike sidesprang når Stoltenberg ber om det. En må bygge opp tillit, ikke la Stoltenberg diktere når man skal stå sammen. Det er akkurat det Høyre har gjort nå. Jeg håper dette var et arbeidsuhell fra Høyre, at vi ikke ser slike ting igjen. Det styrker jo ikke samarbeidsånden på borgerlig side, sier Solvik-Olsen og legger til at potensielle samarbeidspartnere ikke kan «gå ut på nettsjekking og lete etter andre partnere etter eget forgodtbefinnende».

- De må vise vilje til å stå sammen og ikke gå på speeddating med andre, sier han.

Kilder i Frp viser også til at Høyre, KrF og Venstre først satte seg ned og meislet ut et program uten Frp, noe som ikke skal ha slått like godt an hos alle. Deretter skal partiet ha fått gjennomslag på flere områder i forhandlinger med de andre borgerlige partiene.

Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup sier at han forstår at Frp er frustrert.

- Jeg mener vi skulle hatt Frp med rundt bordet. Det var ingenting i det som skjedde under forhandlingene som tilsier at de skulle ekskluderes. Det er veldig useriøst og uryddig av regjeringen å ekskludere ett av partiene i komiteen fra å forhandle om en bred enighet. Så har vi valgt å stille på et møte med regjeringspartiene, blant annet for å fortelle dem akkurat det. Vi er lei av at regjeringspartiene driver med spill, sier Astrup til Dagsavisen.

Innstilling i dag

Tirsdagens invitasjon fra de rødgrønne partiene skal ha kommet som en overraskelse på opposisjonen. Ifølge sentrale kilder skal det ha vært enighet om at regjeringspartiene tirsdag skulle komme med et politisk tilsvar til opposisjonen for å se om det var grunnlag for mer uformelle samtaler. Kilder i opposisjonen anklager regjeringen for å ha kuppet prosessen.

Etter planen skal energi- og miljøkomiteen på Stortinget legge fram sin innstilling til klimameldingen i dag, før den behandles av Stortinget kommende mandag.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen